Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТУ - Варна с временен ректор заради сигнал за плагиатство срещу настоящия

| обновено на 09.11.18 в 14:06
Сградата на Техническия университет във Варна.
Снимка: Радио Варна

Временен ректор на Техническия университет във Варна ще бъде назначен от министъра на образованието. Причината е, че членовете на Комисията по академична етика са одобрили доклад, в който подробно се разследва сигнал за плагиатство в труд на сегашния ректор проф. Росен Василев. Комисията по академична етика проверява още три сигнала за плагиатство, съобщи министър Красимир Вълчев пред журналисти и коментира случая: 

"Плагиатството е най-голямата форма на нарушение на академичната етика и аз не мога да остана безучастен към това, така че ще упражня правомощията си. Всъщност тези решения подлежат на съдебен контрол. Той може да обжалва, може да докаже пред съда, че това не е така, но пред комисията не е успял да го докаже. Комисията се състои от специалисти, които са авторитетни учени, които са се произнесли, че има плагиатство. Аз се доверявам на тяхната експертиза и на тяхното становище".

Между 95 и 100% от трудовете на Василев са преписани, съобщиха от Комисията по академична етика към просветното министерство, сформирана през септември. От Комисията заявиха, че Василев е представял чужди научни резултати като свои, а нейният член - проф. Дончо Хрусанов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, обясни какви ще са последиците за проф. Василев:

"Ако би се явил на изборите отново, то няма пречка отново да бъде избран за ректор, но последиците са, че би трябвало да му бъде отнето това, което наричаме разговорно "голям доктор" - тази научна степен, както и да му бъде отнета и професурата".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени