Eмисия новини
от 20.00 часа

Премиера на "Така правят всички" от Моцарт в Пловдив

| обновено на 09.11.18 в 11:25

Премиера на комичната опера „Така правят всички” от Моцарт в изпълнение на Пловдивската опера ще се състои в Градския дом на културата на 10 ноември. Либретото е написано по истинска случка и е предизвикала скандал във Виена.

Двама млади войници, които, убедени, че жените, които обожават, няма никога да им изневерят, приемат опасен облог.Всеки се опитва да прелъсти любимата на приятеля си.„ Накрая всички разбират, че любовта движи света и за да я опазят, е важно да помнят изменчивата си човешка природа“, казва режисьорът Елена Панайотова, позната със спектакли като „Домът на Бернарда Алба” в работилница Сфумато, „Сестри Палавееви” в Пловдивския театър. Диригент е Лучано ди Мартино. 

„Така правят всички“ е последната от трите опери, резултат от плодотворното сътрудничество между Волфганг Амадеус Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте. Както и при „Сватбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“, намеренията на Моцарт и Да Понте за това произведение, са да издигнат комичната опера на съвсем друго ниво. Музиката на операта е наситена с толкова красота, грация, задушевност и непосредственост, че може спокойно да се причисли към най-ценното от всичко, създадено от гениалния майстор. 

Либретото „Така правят всички (жени), или Школа за влюбени” е написано по истинска случка, която станала сред придворните и вдигнала доста шум със скандалния си характер във Виена. Операта е история за двама млади войници, които, убедени, че жените, които обожават, няма никога да им изневерят, приемат опасен облог.

След като излъгват, че заминават на война, и двамата се връщат дегизирани и всеки се опитва да прелъсти любимата на приятеля си. Ако в началото двете млади жени устояват на чара на двамата „чужденци“, накрая те се влюбват в тях. Чак в края на операта войниците разкриват истинската си самоличност и четиримата герои вземат решение, което навярно ще промени живота им.

 Ролите са поверени на Жана Костова, Светлана Иванова, Цветелина Коцева, Свилен Николов, Марк Фаулър, Благовеста Костадинова и Евгений Арабаджиев.

Хормайстор е Драгомир Йосифов, а първа цигулка на оркестъра е Виеслав Новак, художник е Николина Костова – Богданова и хореограф Татяна Соколова. Съвременният подход на екипа е с поклон към Моцартовата музика и епоха, но с намигване към днешния ден.

На сцената певците изпълняват сложни (и забавни!) актьорски задачи, поставени им от Елена Панайотова, която е позната с новаторски спектакли като „Домът на Бернарда Алба” в Театрална работилница "Сфумато", „Сестри Палавееви” в Пловдивския театър, „Женитба” в театър "София". Хормайстор е Драгомир Йосифов, а първа цигулка на оркестъра е Виеслав Новак.

Премиерният спектакъл на 10 ноември в Градския дом на културата в Пловдив е от 19 часа. 

От звуковия файл чуйте интервюто с Елена Панайотова.


Още от