Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин льо Пен идва в София за среща със съюзници

2
Марин льо Пен

Лидерката на френската крайна десница Марин льо Пен ще посети София на 16 ноември, за да се срещне с националистически и популистки съюзници от Източна Европа във връзка с предстоящите през май догодина  избори за Европейски парламент, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

В българската столица председателката на партията „Национален сбор“ ще участва в конференция под наслов „Европа на нациите и на свободата, нов модел за европейските граждани“.

На форума на крайнодесни формации тя ще се срещне с председателя на българската партия „Воля“ Веселин Марешки, наричан „българският Тръмп“, с председателя на чешката партия „Свобода и пряка демокрация“ Тамио Окамура, с бившия лидер на белгийската фламандска партия „Влаамс беланг“ и настоящ лидер на Движението за Европа на нациите и свободата (ДЕНС) Херолф Анеманс, както и с представител на австрийската Партия на свободата, съобщи ДЕНС вчера в Туитър.

В Европейския парламент движението е представено от политическата група „Европа на нациите и свободата“, част от която са „Национален сбор“, италианската партия „Лига“ и Австрийската партия на свободата.

На 1 май във френския град Ница вече се състоя среща на тези политици, организирана от Движението за Европа на нациите и свободата, където те защитиха „идентичността“ на нациите и гръко-християнския произход на европейската „цивилизация“, припомня АФП.

Това е второто посещение на Марин льо Пен в чужбина във връзка с предстоящите европейски избори през май. На 8 октомври тя се срещна в Рим със своя италиански съюзник Матео Салвини, председател на „Лига“. Двамата заедно отправиха нападки срещу „бункера Брюксел“.

Тези срещи се вписват в стратегията на „Национален сбор“ за създаване на съюзи във Франция и в цяла Европа, отбелязва агенцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна