Трима министри опровергават съмнения на БСП за Пакта за миграцията на ООН

Корнелия Нинова иска изслушване на Борисов в НС за позицията на България по проектодокумента
| обновено на 09.11.18 в 14:16
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Трима министри опровергаха днес съмненията, изразени от лидера на БСП Корнелия Нинова, че ако страната ни е част от Пакта на ООН за миграцията, ще бъде принудена да приема мигранти без паспорти и да им осигури здравни и социални права.

Часове по-рано Нинова поиска от трибуната на парламента в НС да се проведе дебат и изслушване на премиера Бойко Борисов за позицията на България по Пакта за миграция на ООН. Тя изрази опасения, че страната ни вече се е съгласила да подкрепа пакта, въпреки че не е проведено обществено обсъждане за последствията.

„Някой знае ли, уважаеми управляващи или министри, с какво решение на кой орган Борисов присъединява България към този пакт - МС не, парламентът - още по-малко. Какви ще са последиците за България, защото тук се изисква тези хора да ги присъединим към социалните и здравните ни системи? Не говоря за бежанци от войни!“, каза Нинова.

В отговор вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обвини левицата, че подвежда обществото, че България не е част от Пакта на ООН и тепърва ще се обсъжда в Народното събрание.

Захариева припомни позицията на страната ни: „Нито България е вземала решение за това, нито този пакт ще узакони незаконна миграция. Българската позиция по отношение на миграцията е ясна и тя многократно е повтаряна и от българския премиер, от българските министри, от българското правителство на всички нива – спиране на незаконна миграция, опазване на външните граници, засилване и връщане веднага на незаконните такива (мигранти – бел.ред.). Също така, обща международна борба с трафикантите. Никаква друга позиция България няма и не може да има нито в този пакт, нито в какъвто и да е друг документ“.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов поясни, че България прилага ефективни мерки срещу нелегалната миграция, които се оценяват от Евросъюза.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подчерта от своя страна, че ведомството участва в обсъжданията с експертиза за законна трудова миграция.

„Да се търси улесняване на вноса на работна ръка от трети държави на база на съответните партньорства за мобилност, които има ЕС. В това отношение има две подписани и влезли в сила спогодби за трудова миграция - с Армения и с Република Молдова. и това се прави с цел да се преодолеят проблемите на българския пазар на труда“, каза той.

Според Нинова следа за намеренията на правителството може да се открие в увеличението в бюджета за 2019 г. на парите за убежища и миграция.

„Единственото вярно твърдение е, че на 10 и 11 декември пактът ще бъде разглеждан в Маракеш“, отговори и й в парламента депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. .

„Това е една правно необвързваща рамка за диалог по темата – нещо, което не обвързва България. Впрочем няма решение на МС още. Следващата сряда комисията по външна политика и комисията по вътрешен ред и сигурност ще проведат дебат с трите ресорни министерства, които са участвали в преговорния процес, а именно МВР, МТСП и МВнР, за да се обсъди българската позиция. Чак след това НС може да се произнесе, добави Гаджев.

Още от категорията

5000 лева таван за емоционални вреди на братя, сестри и по-далечни роднини на загинали при катастрофи

Депутатите поставиха лимит от 5000 лева като обезщетение за причинени емоционални вреди на братя, сестри и по-далечни роднини и близки на загинали при катастрофи. Обезщетенията за най-близките роднини ще останат както досега - без ограничения. Неочаквано част от управляващите, депутатите от АТАКА, се обявиха срещу тази поправка...

обновено на 22.11.18 в 13:37

ЕК одобри проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания

Европейската комисия и преговарящите от британска страна одобриха в четвъртък проект на политическата декларация за бъдещите отношения между Европейския съюз и Обединеното кралство, заяви говорителят на комисията Маргаритис Схинас, цитиран от Ройтерс. "Председателят на Европейската комисия ме информира, че е постигнато съгласие на ниво..

публикувано на 22.11.18 в 13:07
Десислава Радева

Продължава проверката в НСО, съпругата на президента отрича да е била в спрения автомобил

Продължава проверката в Националната служба за охрана, заради случая от вчера, когато полицай спря автомобил на службата, заради неправилна маневра на столичния булевард "Фритьоф Нансен". За момента не е ясно дали шофьорът на колата е санкциониран. Очаква се до края на деня да стане ясно по какъв начин ще бъде санкциониран водачът на лекия..

обновено на 22.11.18 в 13:06

Сидеров: Не познавам Марияна Николова, затова не участвахме в гласуването

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обясни, че не познава Марияна Николова, избрана вчера за нов вицепремиер, и затова със съпартийците му не са участвали в гласуването: “Госпожата наистина не я познавам, като политик, все пак това е вицепремиерски пост, не знам на какво е способна, и тя изведнъж ми се предлага. Само заради това. А освен това не смятам,..

обновено на 22.11.18 в 12:51
Корнелия Нинова отправи въпроси към премиера заради непоискано полицейско внимание при срещите й в Ямболско

Нинова обвини управляващите в опит за ограничаване на дейността ѝ като политик

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в полицейщина и опит за ограничаване на дейността ѝ като опозиционен политик. Тя разказа, че вчерашните ѝ срещи с жители на Ямбол, Болярово и селата Малко и Голямо Шарково са били проведени под засилено присъствие и надзор на униформени служители на реда, които според нея дори си позволили да..

публикувано на 22.11.18 в 11:21

Германски експерт: Само икономическите връзки мотивират Турция да си сътрудничи с Европа

Във вторник Европейският съд за правата на човека постанови, че задържането на кюрдския политик и бивш съпредседател на Демократичната партия на народите Селяхаттин Демирташ цели да заглуши политическия плурализъм, тъй като той не е имал възможност да участва в кампаниите за конституционния референдум през април миналата година и за..

публикувано на 22.11.18 в 09:28
Петрас Аущревичус

Петрас Аущревичус: Русия ни залива с поток от фалшиви новини

Русия води информационна война с Европа, като ни залива с поток от фалшиви новини, каза в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР литовският евродепутат от групата на либералите АЛДЕ и член на комисията по външни работи в Европейския парламент Петрас Аущревичус. Евродепутатът, който е в черния списък на Москва, прогнозира, че с наближаването на..

публикувано на 22.11.18 в 09:19