Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима министри опровергават съмнения на БСП за Пакта за миграцията на ООН

Корнелия Нинова иска изслушване на Борисов в НС за позицията на България по проектодокумента

| обновено на 09.11.18 в 14:16
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Трима министри опровергаха днес съмненията, изразени от лидера на БСП Корнелия Нинова, че ако страната ни е част от Пакта на ООН за миграцията, ще бъде принудена да приема мигранти без паспорти и да им осигури здравни и социални права.

Часове по-рано Нинова поиска от трибуната на парламента в НС да се проведе дебат и изслушване на премиера Бойко Борисов за позицията на България по Пакта за миграция на ООН. Тя изрази опасения, че страната ни вече се е съгласила да подкрепа пакта, въпреки че не е проведено обществено обсъждане за последствията.

„Някой знае ли, уважаеми управляващи или министри, с какво решение на кой орган Борисов присъединява България към този пакт - МС не, парламентът - още по-малко. Какви ще са последиците за България, защото тук се изисква тези хора да ги присъединим към социалните и здравните ни системи? Не говоря за бежанци от войни!“, каза Нинова.

В отговор вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обвини левицата, че подвежда обществото, че България не е част от Пакта на ООН и тепърва ще се обсъжда в Народното събрание.

Захариева припомни позицията на страната ни: „Нито България е вземала решение за това, нито този пакт ще узакони незаконна миграция. Българската позиция по отношение на миграцията е ясна и тя многократно е повтаряна и от българския премиер, от българските министри, от българското правителство на всички нива – спиране на незаконна миграция, опазване на външните граници, засилване и връщане веднага на незаконните такива (мигранти – бел.ред.). Също така, обща международна борба с трафикантите. Никаква друга позиция България няма и не може да има нито в този пакт, нито в какъвто и да е друг документ“.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов поясни, че България прилага ефективни мерки срещу нелегалната миграция, които се оценяват от Евросъюза.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подчерта от своя страна, че ведомството участва в обсъжданията с експертиза за законна трудова миграция.

„Да се търси улесняване на вноса на работна ръка от трети държави на база на съответните партньорства за мобилност, които има ЕС. В това отношение има две подписани и влезли в сила спогодби за трудова миграция - с Армения и с Република Молдова. и това се прави с цел да се преодолеят проблемите на българския пазар на труда“, каза той.

Според Нинова следа за намеренията на правителството може да се открие в увеличението в бюджета за 2019 г. на парите за убежища и миграция.

„Единственото вярно твърдение е, че на 10 и 11 декември пактът ще бъде разглеждан в Маракеш“, отговори и й в парламента депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. .

„Това е една правно необвързваща рамка за диалог по темата – нещо, което не обвързва България. Впрочем няма решение на МС още. Следващата сряда комисията по външна политика и комисията по вътрешен ред и сигурност ще проведат дебат с трите ресорни министерства, които са участвали в преговорния процес, а именно МВР, МТСП и МВнР, за да се обсъди българската позиция. Чак след това НС може да се произнесе, добави Гаджев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени