Eмисия новини
от 09.00 часа

Делегация на талибаните на конференция в Москва

Руският външен министър Сергей Лавров минава край делегация на талибаните на конференцията в Москва.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва днес е домакин на международна среща за Афганистан. Целта на форума е да стимулира започването на преки преговори между афганистанските власти и движението на талибаните.

В създадения миналата година Московски формат на консултациите за Афганистан участват представители на Русия, Афганистан, Китай, Пакистан, Иран и Индия. Днес за първи път се включи и петчленна делегация на талибаните, макар че движението им е забранено в Русия като терористична организация.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров очерта очакванията си към работата на форума.

„Надяваме се, че всеки отговорен политик ще се ръководи не от лични или групови пристрастия, а от интересите на целия афганистански народ. Дълбоко съчувствайки на афганистанците за техните страдания, ние сме преизпълнени с решимост да направим всичко възможно, за да можем със съвместни усилия да отворим нова страница в историята на Афганистан“, каза той.

Лавров посочи и каква е ролята на Русия. „Като организатор на заседанието, Русия вижда ролята си в това, заедно със събралите се на тази маса регионални партньори и приятели на Афганистан, всячески да окаже съдействие за започването на конструктивен вътрешноафганистански диалог“, обясни руският дипломат №1.

Висшият съвет за мира в Афганистан е готов да започне преговори с талибаните без предварителни условия, заяви неговият представител Есхан Тахери.

Съветът бе сформиран от бившия президент Хамид Карзай със задачата да въвлече бунтовниците в политическия процес. Принципната позиция на талибаните е, че могат да преговарят едва след като всички чуждестранни войски напуснат територията на Афганистан. 

Още от