С какви проекти заминават българските учени на Антарктида през 2018?

Президентът Румен Радев връчи националния трибагреник на участниците в 27-та антарктическа експедиция на България
Снимка: Валентин Николов

„Проектите в тазгодишната антарктическа програма са избрани с много строго рецензиране от специална комисия от хабилитирани преподаватели, работили в полярните региони. За тази експедиция от 28 представени проекта бяха избрани само 7 от областта на науките за земята, биологията и проект от хуманитарната област за създаване на архив на българските полярни изследвания и тяхното популяризиране сред училищата, който ще бъде продължен и реализиран в България“, каза ръководителят на ежегодните български полярни експедиции проф. Христо Пимпирев преди отпътуването на първата група за Антарктида тази година.
Българските полярници заминават на 9 ноември вечерта с полет през Рим, Сантяго де Чили и Пунта Аренас. След няколко дни десетимата българи ще отплават с кораба на Oneоcean Expedition през пролива на Дрейк към българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Очаква се да пристигнат около 20 ноември и да раззимят базата ни като я подготвят за предстоящия летен антарктически сезон. Групата включва освен логистичен екип, лекар и професионален готвач и двама биолози, които ще работят по проекти към Националната програма за полярни изследвания.
Началото на експедицията съвпада с пътуващата образователна изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света” на инж. Мирослав Цветанов в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“. Експозицията показва работата на българските антарктици и уникални скални образци и вкаменелости, събрани от геолозите гл. ас. Дочо Дочев и д-р Стефан Велев. Тя е по повод 130-годишнината на Алма матер и 30 години от основаването на българската база "Св. Климент Охридски" на Антарктида. Организатори са Българският антарктически институт и Националният център за полярни изследвания.
Чуйте какво сподели още проф. Пимпирев за проектите на българските учени и значението на антарктическите изследвания за предотвратяване на климатичните промени. И още: разказа на инж. Йордан Йорданов, който дълги години е командир на българската база „Св. Климент Охридски“ на Ледения континент.Още от категорията

Акценти от печата

Парното и токът няма да поскъпват поне до април, информира "24 часа". Обещанието е на председателя на държавния регулатор Иван Иванов след като "Булгаргаз" поиска ново увеличение на газа от 1 януари. Вестниците коментират оповестения вчера доклад на Европейската комисия по контролния Механизъм за сътрудничество. "Еврокомисията даде индулгенция на..

публикувано на 14.11.18 в 07:25

И за днес са заявени протести срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт

И за днес са заявени протести срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт. Снощи магистрала "Люлин" и пътен възел Даскалово бяха блокирани от протестно шествие на перничани. Недоволството си изразиха и в Бургас, Варна, Добрич, Хасково, Сливен, Стара Загора, Габрово. Днес ще се проведе и поредният протест на майки на деца с увреждания и..

публикувано на 14.11.18 в 07:02
Перничани блокираха за движение пътен възел „Даскалово” в знак на протест срещу високите цени на горивата

Перничани блокираха АМ "Люлин" в знак на протест срещу високите цени на горивата у нас

Протестите срещу високите цени на горивата, данъците и очаквания скок на застраховката "Гражданска отговорност" продължават и днес в различни градове на страната. Демонстрации са планирани във Варна, Добрич, Хасково, Сливен, Стара Загора. Протестиращите в Перник блокираха магистрала "Люлин" в продължение на повече от два часа. Бунтът..

обновено на 13.11.18 в 21:36

С викове "мафия и оставка" бургазлии протестираха пред Общината

Около 50 души протестираха пред общината в Бургас. С плакати и трибагреници те поискаха оставката на правителството и обещаха действията им да продължат. Организатор бе Стиляна Кехайова, млад родител, който участва и в протестното автошествие в неделя.  Близо три часа преди началото на протеста тя призова чрез социалните мрежи бургазлии да подкрепят..

публикувано на 13.11.18 в 18:53
Протест на майки на деца с увреждания пред Министерски съвет

Протест на майките на деца с увреждания отново призовава за оставката на Валери Симеонов

Пред Министерския съвет започна протест на майките на деца с увреждания и техните привърженици.  В началото на протеста организаторите от инициативата "Системата ни убива" отбелязаха малкото хора, които са дошли тази вечер, но отново призоваха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради обидните му думи към майките на деца с..

публикувано на 13.11.18 в 18:49

Палестинските групировки, заедно с "Хамас", обявиха прекратяване на огъня с Израел

Палестинските групировки, сред които и движението "Хамас", което е на власт в Ивицата Газа, обявиха прекратяване на огъня с Израел, договорено благодарение на посредническите усилия на Египет, предаде Франс прес. Групировките поясниха, че ще се придържат към прекратяването на огъня, ако еврейската държава също го спазва. "Усилията на..

публикувано на 13.11.18 в 18:30

БАН: Мерки срещу бедността и неравенствата ще решат демографската криза

Стимулирането на раждаемостта не е решението за подобряване на демографската картина. Мерките за преодоляването на демографската криза трябва да са предимно икономически, социални и на трудовия пазар. Учени от БАН предлагат увеличаване на доходите, подобряване качеството на работнитe сила и на работните места, ограничаване на вътрешната..

обновено на 13.11.18 в 18:08