Eмисия новини
от 09.00 часа

Емил Караниколов: Преките чуждестранни инвестиции в България нарастват

Министърът на икономиката Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

Преките чуждестранни инвестиции в България нарастват, обяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката Емил Караниколов. Той влезе в спор по този въпрос с депутата от БСП Румен Гечев, според когото за 10 години у нас преките чуждестранни инвестиции са намалели с близо 10 пъти. 

Според Гечев тенденцията е негативна:

"Миналата година е отчетно най-ниското дъно от този негативен тренд – под 2% от брутния вътрешен продукт. За първото шестмесечие на тази година преките чужди инвестиции са едва 50% от равнището си през същия период на  2017 година, но към края на август БНБ отчете преки чужди инвестиции, които са около 230 милиона евро, което е катастрофално ниска величина".Румен Гечев

Министър Караниколов също се позова на данни на БНБ, но подчерта, че трендът е положителен:

"Само по себе си нарастването е в положителен знак и тази тенденция е стабилна. Данните на БНБ сочат, че преките чуждестранни инвестиции през 2017-а са 1 389 600 000 нето, което е с 386,3 милиона евро повече от предходната година".

Според министър Караниколов от началото на годината предвидените инвестиции възлизат на 738 млн. лева и се очаква разкриване на 1631 работни места.

Още от

Удрят нелегалния внос на домати

публикувано на 22.04.19 в 09:32