Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соло тъпан и симфоничен оркестър в „Диалози“ от гъдуларя Ангел Добрев

БНР Новини
Дарина Маринова и Ангел Добрев
Снимка: Кирчо Стоичков

Гъдуларят Ангел Добрев е солист в Оркестъра за народна музика на БНР. През годините той продуцира и издава няколко диска с авторска музика, сред които са “Гласовете на България” (2002) и  “Зебровица” (2005), а във фонда на Радиото са записите на повече от триста негови песни, както и аранжиментите за оркестър и глас с участието на най-известните родни изпълнители. Самият Ангел Добрев е започнал творческия си път от знаменитото училище в Котел, а след това се е дипломирал в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Ангел Добрев е аранжор, композитор, продуцент и преподавател.
По време на 18-тото издание на Международния конкурс за симфонично произведение 7/8 тази година Ангел Добрев участва със своето най-ново произведение – концертната пиеса „Диалози“ за тъпан и симфоничен оркестър и печели както наградата на журито, така и високата оценка на публиката. Пиесата „Диалози“ е представена в зала „България“ от Стоян Янкулов-Стунджи и симфоничен оркестър под диригентството на Константин Илиевски.
„Диалогът на тъпана с оркестъра беше едно изпитание и диалогът ми с мен самия“ – коментира заглавието на награденото свое произведение Ангел Добрев.
Музикантът разказа също и за голямата си страст – колекционирането на гъдулки, реставрирането и връщането им към живот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!