Преподаватели от ФЖМК излязоха с отворено писмо във връзка с клипа на студентската телевизия

Снимка: tvalmamater

Десет преподаватели от Факултета по журналистика към Софийския университет излязоха с отворено писмо във връзка с клипа на студентската телевизия Алма Матер. В него директорът на телевизията - актьорът Башар Рахал обявява кастинг за служители. Видеото, в което момиче играе роля на негова асистентка и му поднася кафе и сметана с обръщението „шефе“, предизвика разнопосочни коментари в академичните среди, някои от които - силно критични. 
С писмото преподавателите от факултета определят клипа като смущаващ и изтъкват "журналистиката не е шоу програма, лошият вкус е лоша реклама. Академичната общност не е стока, която се продава и купува". Единият от преподавателите, подписал се под писмото - Вяра Ангелова - коментира пред "Хоризонт":
"Притеснява ни най-вече вкусът, който разпространява, и посланията, които далеч се разминават с разбиранията ни за това що е журналистика".
Башар Рахал, който във видеото приканва студентите да се включат в кастинга, ако искат да станат известни, вече коментира пред медиите, че лоша реклама няма. С реакции излязоха и от Асоциацията на европейските журналисти - България. В нея пише, че клипът е "жалък урок за всички бъдещи журналисти", и че показва какво журналистиката  не трябва да бъде. 
От СУ коментираха за БНР, че клипът е нарочно провокативен, за да привлече кандидати, които до вчера били 1000 души, а министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза.
"Може би в това, в което се казва, само по себе си, няма нищо нередно, но, когато говорим за академична институция, трябва да има и академичен дух във всяка една дума".

Още от категорията
Протестното шествие в Добрич

Кметът на Добрич призова протестиращите да не нарушават обществения ред

Кметът на община Добрич Йордан Йорданов призова протестиращите граждани да се въздържат от нарушаване на обществения ред. И при двата досегашни протеста в Добрич се стигна до гражданско неподчинение. От Областната дирекция на МВР обявиха, че вчерашният протест, а и днешният, са незаконни, тъй като за тях няма уведомление до общината...

публикувано на 14.11.18 в 18:14

Полицията ще командирова допълнителни екипи из страната заради протестите

Около 200 служители на жандармерията ще бъдат командировани на различни места в страната във връзка с протестите заради високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Това съобщи директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. До момента са изпратени допълнително екипи в Кюстендил, Перник, Благоевград и Пловдив. От..

публикувано на 14.11.18 в 18:01
Протест пред Министерски съвет

Недоволството пред Министерския съвет продължава

За 24-та поредна вечер майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Тази вечер майките организират и авто-мото шествие, чийто маршрут засега не съобщават.  Шествието ще бъде подкрепено от членове на партия "Възраждане", които също тази вечер..

публикувано на 14.11.18 в 17:56

Инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия

Професионални инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия. Инициативата "Овладей пътя" се провежда от 9.00 до 18.00 часа на специален полигон на територията на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София.  Идеята на кампанията "Овладей пътя" е да се подготвят максимален брой водачи за шофиране при зимни условия. За..

публикувано на 14.11.18 в 17:47

Емблематични сгради ще бъдат осветени в синьо по случай днешния Световен ден за борба с диабета

В днешния Световния ден за борба с диабета емблематични сгради, сред които и НДК, ще бъдат осветени тази вечер в синьо - цветът на кампанията "Заедно срещу диабета". У нас 600 хиляди души страдат от заболяването, като 2 хиляди са деца. Тревожен е фактът, че възрастта на децата с диабет постоянно пада. Най-малкият пациент е бебе на 50 дни...

публикувано на 14.11.18 в 17:44

Премълчаната история на Атлантида

Темата на предаването е отвъд въпросите защо, кога и как изчезна Атлантида и не става дума за историята на Атлантите, а по-скоро за метафора, която ни отпраща назад към Сътворението. Появата на цивилизацията ни се свързва с остров, изчезнал след катаклизъм и потънал в морето. „Някой“ силно е желаел да приемем, че причината за появата на цивилизация, тук..

публикувано на 14.11.18 в 17:20
Началникът на Районното полицейско управление старши инспектор Димитър Кикьов

В Сливен глобиха 26 шофьори, участници в неделния протест

Сливенската полиция издаде актове за административно нарушение на 26 шофьори, участници в неделния протест срещу високите цени на горивата и гражданската застраховка. Те са санкционирани, защото са оставили автомобилите си на пътното платно и мост. Тогава движението в района бе блокирано за около четири часа. Началникът на Районното полицейско..

публикувано на 14.11.18 в 17:14