Eмисия новини
от 09.00 часа

Преподаватели от ФЖМК излязоха с отворено писмо във връзка с клипа на студентската телевизия

Снимка: tvalmamater

Десет преподаватели от Факултета по журналистика към Софийския университет излязоха с отворено писмо във връзка с клипа на студентската телевизия Алма Матер. В него директорът на телевизията - актьорът Башар Рахал обявява кастинг за служители. Видеото, в което момиче играе роля на негова асистентка и му поднася кафе и сметана с обръщението „шефе“, предизвика разнопосочни коментари в академичните среди, някои от които - силно критични. 
С писмото преподавателите от факултета определят клипа като смущаващ и изтъкват "журналистиката не е шоу програма, лошият вкус е лоша реклама. Академичната общност не е стока, която се продава и купува". Единият от преподавателите, подписал се под писмото - Вяра Ангелова - коментира пред "Хоризонт":
"Притеснява ни най-вече вкусът, който разпространява, и посланията, които далеч се разминават с разбиранията ни за това що е журналистика".
Башар Рахал, който във видеото приканва студентите да се включат в кастинга, ако искат да станат известни, вече коментира пред медиите, че лоша реклама няма. С реакции излязоха и от Асоциацията на европейските журналисти - България. В нея пише, че клипът е "жалък урок за всички бъдещи журналисти", и че показва какво журналистиката  не трябва да бъде. 
От СУ коментираха за БНР, че клипът е нарочно провокативен, за да привлече кандидати, които до вчера били 1000 души, а министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза.
"Може би в това, в което се казва, само по себе си, няма нищо нередно, но, когато говорим за академична институция, трябва да има и академичен дух във всяка една дума".

Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 21.04.19 в 07:09