Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският съд отказа правна помощ на съда в Къркларели по случая с четиримата български граничари

Бургаският съд отказа правна помощ на Турция по случая с четиримата граничари
Снимка: Десислава Златева

Бургаският районен съд отказа молбата за правна помощ на Турския наказателен съд в Къркларели, поискана по случая с 4-мата български граничари. Ход на делото в Бургас не беше даден, след като магистратите се запознаха с предоставените от турската страна доказателства. Документите по случая се предават на Министерството на правосъдието.  

Съдия Петя Георгиева обяви решението си, като се позова на Европейската конвенция за взаимопомощ, според която едно лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление. Тя уточни, че ако се окаже правна помощ, би бил нарушен суверенитетът на България. Адвокат Росен Кожухаров коментира:

"Независимо от решението на българския съд висящият процес в Република Турция е факт. Там производство ще бъде проведено. Аз лично считам, че имаме пълно основание да вярваме в компетентността на турския  съд и разчитаме на постановяване от негова страна на една справедлива присъда".

След като чу решението на съда, граничарят Михаил Цонков каза:

"Аз съм изненадан от това, което се случва. Нямах време да изкоментирам с адвоката дали се радвам, или все още да не подскачам предварително".

Делото в Турция е насрочено за 12 март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна