Eмисия новини
от 09.00 часа

Проблеми на Тереза Мей със северноирландските юнионисти, на които разчита

Премиерът на Великобритания Тереза Мей
Снимка: БТА

Северноирландската Демократична юнионистка партия, благодарение на която консерваторите на Тереза Мей имат мнозинство в парламента, днес остро я разкритикува, защото не спазва обещанието си Северна Ирландия да излезе от митническия съюз, ако не бъде постигната сделка по Брекзит.

След изтекла информация от писмо на Тереза Мей до северноирландските юнионисти, от партията твърдят, че тя ще е готова да се съгласи Северна Ирландия да остане под разпоредбите на общия пазар, ако няма сделка.

ЕС иска Северна Ирландия да остане в митническия съюз, докато не бъде постигнато по-всеобхатно търговско споразумение, за да се избегне твърда граница.

Правителството в Лондон и Демократичната юноинискта партия обаче настояват, че това ще доведе до вътрешна граница в Ирландско море между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. На юноинистите не им стигат устни или писмени гаранции, че това няма да се случи – те искат тази опция изобщо да не съществува в каквото и да е сключено споразумение. На базата на писмото те заключават, че Тереза Мей не спазва обещанията си.

Може ли правителството да гарантира, че Северна Ирландия няма да бъде третирана по различен начин в бъдеще.

Министърът на финансите Филип Хамънд заяви, че премиерът бе пределно ясна по въпроса много пъти. „Ние няма да направим нещо, което ще изложи на риск нашето единство“, каза той.

Тереза Мей настоява, че ако се стигне до запазване на митническия съюз, то в него Обединеното кралство ще остане като цяло, а не само Северна Ирландия, и то само за известен период. Но доверието изглежда е загубено.

Доминик Грийв от Консервативната партия обяснява трудното положение, в което е Тереза Мей.

„Не мисля, че премиерът Мей е готова на граница в Ирландско море, но не мисля и че тя е в състояние да даде допълнителни гаранции на Демократичната юноинистка партия, че това не може да се случи. Аз тълкувам тази размяна на писма като знак, че при тези обстоятелства юнионистите няма да подкрепят сделката“, каза той.

Проблемът със северноирландските юнионисти се превърна в централна тема и на проведената днес среща на Британско-ирландския съвет. Ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че напълно разбира техните опасения, но в Северна Ирландия има и други партии, които представляват по-голямата част от населението. В крайна сметка Варадкар завърши с оптимистична нотка, че е много по-вероятно да има, отколкото да няма сделка между Лондон и Брюксел и тя може да бъде постигната през следващите седмици.

Още от

Патриарх Кирил поздрави Зеленски

публикувано на 23.04.19 в 21:53