Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Асенова: Победителят от междинните избори в САЩ са избирателите

Джо Байдън е моят профил на бъдещия президент, каза политологът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победителят от междинните избори в САЩ са избирателите, заяви в предаването „Събота 150“ политологът от Вашингтон Маргарита Асенова. Резултатите от вота показаха, че Демократическата партия печели мнозинство в долната камара на Конгреса, а Републиканската остава с горната в тандем с Белия дом.
     

„Избирателите искаха конгрес, който да може да държи президента под контрол, под обществен контрол. Сега долната камара ще има това право, ще могат да правят всякакви искания към правителството, включително и да разследват определени действия, които според тях са подозрителни или в нарушение на закона“.

Според нея представянето на демократите може да се нарече „синя вълна“:

„Синята вълна“ е не само налице, но тя е налице и с друго лице – около 101 жени избрани в конгреса. Това за първи път се случва. Повечето лица, които се появяват като победители, са жени – и от едната, и от другата партия, но особено от демократите. Това вече е реакция на политиката на Тръмп, на неговото отношение към жените, на неговото отношение към малцинствата, и на решителността на жените да вземат мерки. Тази увереност и решителност на жените са нещо ново. Това е истинската вълна“.

Асенова отбеляза, че изборният резултат ще се промени още малко. Според нея е вероятно съставът на Сената да остане същият, а е възможно Републиканската партия да вземе 1-2 места повече. Бройката на сенаторите зависи от нагласите на хората във всеки щат, подчерта политологът и добави, че се променя ситуацията в много от щатите.

“Очаквам, че демократите ще се опитат да прокарат закони, които те поддържат. Очаквам също, че Тръмп може да заработи с тях. Това е нож с две остриета за него, защото той може да бъде видян от неговите поддръжници като поддържащ демократите и работещ с тях, отколкото като чист републиканец. Това е една от критиките към Тръмп от самото начало. Истината е, че ще има много по-голяма прозрачност на управлението сега. Каква роля ще изиграе това в президентските избори, е много рано да се каже“, коментира още политологът.

Асенова очаква Конгресът да има силно становище за санкции срещу Саудитска Арабия. По думите й Тръмп ще заеме позиция на човек, който е готов да работи и да прави сделки с Конгреса. Тя смята, че следващите две години ще са години на голяма конфронтация. 

"Човекът е Джо Байдън - това е моят профил на бъдещия президент", каза още Маргарита Асенова.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени