Протест с черни балони пред Министерския съвет

| обновено на 10.11.18 в 15:57
Граждани организираха протест пред сградата на Министерски съвет под наслов: Три десетилетия провалени мечти. Протестиращите носят черни балони с надпис „Бюджет 2019г.”
Снимка: БТА

На фона на ембламатични песни на Емил Димитров активисти на движение „Заедно“, чийто лидер е Александър Томов, провеждат протест пред сградата на Министерския съвет. Движението по столичния булевард "Дондуков" беше блокирано за 20 минути от протестиращи. 

Мотото, което обедини хората от Движение "Заедно" беше за промяна на сегашната система на управление на България и за нови европейски доходи.

Протестиращите са изчислили, че 72% от работещите българи имат доходи, които не са достатъчни за издръжката на живота им, а повече от един милион и половина българи живеят на прага на бедността.

С викове "оставка" хората казаха "не" и на бюджета за 2019 година:

"Той е бюджет на продължаващото изоставане реално, а не на някакви решителни стъпки за промяна на статуквото за преобразуване на държавата в нещо по-ново, каза протестиращ.

“Нека кажем, че не може всяка есен българските пенсионери да получават 5% увеличение на пенсиите и 20 % увеличение на парното", коментира друг от присъстващите на протеста. 

Те протестират заради пътя, по който върви България, ниските доходи и пенсиите на хората, както и бюджет 2019 притесняват тези хора.

За да покажат, че той не е пълен със съдържание, ще бъдат спукани и много черни балони.

„Протестираме срещу цялостната политика на управлението на държавата. Това е тъпчене на място. Увеличава се администрацията, а ние нямаме онова ниво на доходи, което е достойно за българите. Все повече и повече липсва млада квалифицирана работна ръка и няма как да имаме преки инвестиции, когато няма кой да работи.

Движението пред Министерски съвет не е затворено.


Още от категорията

Съдът на ЕС: Великобритания може едностранно да прекрати Брекзит

Съдът на ЕС постанови, че британското правителство може едностранно да промени решението си за напускане на общността, без да се консултира с останалите страни-членки. Решението на Европейския съд няма да спре Обединеното кралство да напусне ЕС, заяви британският министър на околната среда Майкъл Гоув - една от водещите фигури в кампанията за..

обновено на 10.12.18 в 13:43
Момчил Неков

До април всяка страна от ЕС трябва да каже към кое часово време ще се придържа

Смяната на времето ще стане във всяка държава-членка, ако се вземе такова решение, а до април всяка от страните трябва да каже към кое иска да се придържа. Това каза евродепутатът от ПЕС/БСП Момчил Неков по време на открита обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС. "Целта е март месец Европейският парламент да гласува..

публикувано на 10.12.18 в 12:41
Президентът прие в Елисейския дворец представители на синдикатите, работодателите и местните власти

Френският президент Еманюел Макрон ще обяви мерки в отговор на протестите

Френският президент Еманюел Макрон събра на среща социалните партньори, с които да обсъди извънредните мерки за облекчаване на живота на французите на фона на ожесточените протести. Той ще направи официално изявление довечера. Представителите на профсъюзите, местните власти и ръководителите на предприятия ще научат първи подготвяните социалните мерки от..

обновено на 10.12.18 в 12:09
Андрей Новаков

Андрей Новаков: България е пасивна по програмата за иновации

България е пасивна в участието си в Програмата за наука и иновации "Хоризонт 2020", каза в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" на БНР евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. "Проектите, които подава, не са толкова, колкото ми се ще на мен, но тук не става въпрос за общини, за държава, за министерство, а за отделните университети и за..

публикувано на 10.12.18 в 09:29
Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин

Британските лейбъристи са готови за властта, ако Мей се провали в парламента

Британската Лейбъристка партия обяви, че нейният лидер  Джеръми Корбин е готов да поеме премиерския пост начело на правителство на малцинството още в сряда, ако Тереза Мей загуби гласуването по нейната сделка за Брекзит във вторник в Камарата на общините. Джон Трикет, член на кабинета в сянка, заяви, че трябва да бъдат проведени нови общи избори, ако..

публикувано на 10.12.18 в 08:08

Европарламентът обсъжда резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент ще обсъди днес и ще приеме утре нова резолюция, с която призовава за приемането на България и Румъния в Шенген. Очаква се евродепутатите да подкрепят доклада на своя колега Сергей Станишев. Той се аргументира, че вече 6 години двете страни изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън пространството..

публикувано на 10.12.18 в 07:58

Съдът на ЕС се произнася по Брекзит

Очаква се Съдът на Европейския съюз да се произнесе днес дали Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит. Миналата седмица генералният адвокат на Съда прецени, че Лондон има право да спре процеса. Европейският съд беше сезиран от група шотландски политици за постановяване на тълкувателно решение до каква степен Обединеното кралство може..

публикувано на 10.12.18 в 07:14