Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Тръмп демонстрираха съгласие за финансирането на европейската отбрана

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Париж пристигна и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той разговаря с френският си колега Еманюел Макрон. Двамата демонстрираха съгласие, че е необходимо финансирането на европейската отбрана да бъде по-равностойно разпределено.

"Споделям мнението на президента Тръмп. Имам нужда да поделим финансирането на нашата отбрана“, това заяви френският президент Макрон, редом до американския си гост Доналд Тръмп в Елисейския дворец.

Двамата демонстрираха приятелство и единомислие и разсеяха напрежението след конфликтния епизод, предизвикан от изказването на Тръмп в Туитър, че е обиден от плановете на Макрон за европейска армия.

"Отношенията ни трябва да бъдат равностойни. Досега главно САЩ са тези, които са плащали за защитата на Европа", отбеляза Тръмп. “Не е справедливо европейската защита да е финансирана само от САЩ“, каза от своя страна Макрон, който припомни и успешната коалиционна операция в Сирия.

Сирия, Близкия изток и други международни проблеми бяха теми на работния обяд на двамата държавници преди утрешната международна церемония.

Следобед Макрон ще посети заедно с германския канцлер Ангела Меркел мястото на подписването на примирието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна