Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Париж Радев отговори лаконично на упреците на управляващите

Снимка: БТА

Управляващите упрекнаха президента Румен Радев, че се опитва да раздели нацията с обръщението си по повод годишнината от 10 ноември 1989 година.

В това обръщение Радев лансира тезата, че демократичните институции атрофират, възраждат се механизми на партията-държава, а лобизъм и корупция пронизват цялата система на държавно управление. 

В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента в търсене на конфронтация и собствени непрозрачни решения.

От Париж, където пристигна на посещение, държавният глава отговори на тези обвинения лаконично:

“Кое от това, което казах, не е истина - нека отговорят на този въпрос?“, попита държавният глава Румен Радев.

Президентът Румен Радев заяви, че 29 години след 10 ноември 1989 г. в България се наблюдава отстъпление от демократичните завоевания. В обръщение към нацията по повод годишнината държавният глава видя реставрация на еднопартийния модел: 

“Възродиха се познатите механизми на партията-държава, демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкции“, каза Радев.

Държавният глава призова обществото да отстоява демократичните свободи, тъй като, по думите му, "корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност". 

Управляващите изразиха несъгласие с тезите на президента Радев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви в профила си във Фейсбук, че гражданското общество е успяло да остане, цитирам, "будно и гневно, а българският народ е натрупал опит от срещи с фалшиви пророци и се е научил как да ги наказва".

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов президентът търси конфронтация:

“Той говореше за еднолично управление. По конституция само той се е възползвал от това си право. И той го е направил по начин, който действително показва, че няма прозрачност в управлението, но той е извел този път. Защото виждат, че няма как БСП да бъде алтернатива, а тази алтернатива я виждат явно, може би, чрез служебен кабинет с политическа конфронтация“, каза Цветанов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна