Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът оправда кмета на Рим, протести в Торино срещу градоначалника Апендино

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две събития определиха политическия живот в Италия и по-точно представители на Движението „Пет звезди”. Съдът в Рим оправда кмета на Вечния град Вирджиния Раджи, обвинена в неверни показания относно промоцията на служител, а в Торино 40 000 души протестираха срещу кмета Кяра Апендино заради изграждането на високоскоростната жп линия Торино - Лион.

Съдът в Рим поиска за кмета на града Вирджиния Раджи 10 месеца лишаване от свобода заради лъжа относно показанията ѝ за промоцията на един мениджър. След като изслуша нейните адвокати и след кратко съвещание, съдът я оправда с решението, че „фактът съществува, но не е престъпление”. Развълнувана, Раджи заяви, че решението измива калта, натрупана от две години насам, и сега ще върви напред с високо вдигната глава в името на любимия град и гражданите му.

Жителите на Торино не се спряха пред дъжда и изпълниха централния площад „Пиаца Кастело” недоволни, че начело с кмета Кяра Апендино градската управа спря временно, по искане на транспортния министър Данило Тонинели, изграждането на високоскоростната жп линия Торино - Лион, която е част от европейски проект. Хората и опозицията са „за”, както и коалиционният партньор - „Лига” на Движението „Пет звезди”, което е „против”. Проектът на участъка е от 30 години, като по него се работи. Европа го финансира с 41% , като прогнозната стойност е 8,6 милиарда евро. Френската страна няма намерение да се откаже от реализирането му.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна