Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: Над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни в туризма през летния сезон

| обновено на 12.11.18 в 16:05
Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на заседанието на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма
Снимка: БГНЕС

Над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни в туризма през летния сезон, съобщи Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Според Министъра на туризма Николина Ангелкова, за зимния сезон, подобно на летния, отново има сериозен недостиг на кадри в сектора. Над два пъти ръст на регистрираните сезонни работници в туризма от трети държави се регистрира през тази година в сектора, посочи Министър Петков. Над 90% от тях са от Украйна и Молдова. От тези работници има и сигнали за неспазване на трудовото законодателство от работниците от трети страни, каза министър Петков като уточни:

"Най-общо сигналите са свързани с отчитането на извънреден труд, с условията на работа".

Двамата министри представиха на заседание на Междуведомствения съвет за кадрите план за действие по подписаното на 20-и септември споразумение за сътрудничество между двете ведомства. Документът създава възможности за безплатно обучение и професионална квалификация на кадри за туризма в "Българо-германския център за професионално обучение". В две направления ще става квалифицирането и преквалифицирането на кадри,  посочи Николина Ангелкова:

"Едното е свързано с лица, които са регистрирани в бюрата по труда, и другото, то е на базата на дуалното обучение, но за лица, които вече са реализирани, в момента работят, но това дава възможност на работодателя, ако реши да инвестира в тях и в тяхната квалификация и преквалификация, да може след това те задължително да работят определен брой години в предприятието, което ги изпраща на обучение".

Квалификацията на вече заети ще се прави по желание на работодателите. Според  Любов Попова - директор на "Българо - германския център за професионално обучение" към Министерството на труда, за зимния сезон вече се подготвени кади извън споразумението между двете ведомства.

"Досега това, което сме обучавали, е предимно в областта на ресторантьорството. Имаме готвачи, имаме и администратори обучени. Нямаме, например, нито един курс за анимация в туризма, нямаме и сервитьор - бармани, защото нямаме заявки затова".

Според представители на учебните заведения, които подготвят кадри в туризма - кадри има, но заплащането с сектора е ниско и е сред причините за тяхното изтичане в чужбина. В работата на Съвета участваха представители на Агенцията по заетостта, Националната агенция за професионално образование и обучение, Центъра за развитие на човешките ресурси, туристически сдружения, работодателски организации, висши учебни заведения и други. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени