Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин хареса идеята на Макрон за европейска армия

Руският президент се надява диалогът със САЩ по договора за ракетите със среден обсег да бъде възстановен

| обновено на 12.11.18 в 18:22
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин оцени положително идеята на френския си колега Еманюел Макрон за създаване на общоевропейски въоръжени сили. Путин каза това по време на вчерашното си посещение във Франция в интервю за местния филиал на телевизия Russia Today.

Владимир Путин припомни, че е обсъждал идеята за европейски въоръжени сили още навремето с президента Жак Ширак, а сегашният френски държавен глава Еманюел Макрон просто я е реанимирал. Путин окачестви евентуална подобна стъпка като напълно естествена и съвпадаща с руското разбиране за съвременния свят като многополярен. 

„По принцип Европа е мощно икономическо образувание, мощен икономически съюз. Като цяло е напълно естествено европейците да искат да са независими, самодостатъчни и суверенни в сферата на отбраната и сигурността“, каза руският президент. „Мисля, че това като цяло е положителен процес от гледна точка на укрепването на многополярността в света. В този смисъл позициите ни съвпадат, включително с тези на Франция“, добави той.

Владимир Путин потвърди готовността си да обсъди с американския президент Доналд Тръмп намерението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. По думите му това може да стане в края на месеца на срещата на Г-20 в Буенос Айрес или по-късно.

„Във всеки случай сме готови за диалог по Договора за ракетите със среден и малък обсег. Не ние излизаме от договора. Американците планират да го направят. И те, и ние имаме нагласата да възстановим диалога, но още по-важно е да се води диалог не на високо или най-високо равнище, а на равнище експерти. Надявам се, че този пълномащабен преговорен процес ще бъде възстановен“, каза Владимир Путин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна