Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камери с лицево разпознаване са свързани с електронния дневник в училищата с риск от отпадане

Снимка: БГНЕС

В училищата с най-голям риск от отпадане на ученици са монтирани камери с лицево разпознаване, свързани с електронен дневник. Това съобщи в Казанлък министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обяви също, че от догодина ще има и допълнителни стипендии за деца, обучаващи се в защитените специалности.

Министърът припомни, че 33 000 ученици от рисковите групи са върнати в училище за времето на действие на Механизма за обхващане на деца в образованието. Той определи като "ежедневна битка“ опита те да бъдат задържани в класните стаи.

"В редица области са идентифицирани най-проблемни училища, в които над 90% децата са от проблемни групи там. Там сме инсталирали включително камери с лицево разпознаване, свързани с електронен дневник, за да можем ежедневно да наблюдаваме посещаемостта. Това е една ежедневна битка, бих казал".

Министърът съобщи още, че за защитените специалности се предвиждат и допълнителни стимули, включително и допълнителни стипендии за учениците.

"Защитените специалности имат по-скоро за цел да съхранят броя на училищата, в които се предлага това професионално образование. Ще може да се обучава в маломерни паралелки". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени