Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче бьорзе създава нов сегмент за "зелени облигации"

Дойче бьорзе (Deutsche Boerse AG), компанията оператор на борсата във Франкфурт, обяви днес, че пуска сегмент за търговия със "зелени облигации" за инвеститори, заинтересовани от проекти, свързани с опазване на околната среда, предаде ДПА.

Новият сегмент ще съдържа 150 облигации, използвани от инвестиционни банки, компании, общини и държави за финансиране на проекти, защитаващи климата и природата като цяло.

С предложението си Дойче бьорзе отговаря на все по-нарастващото в световен мащаб търсене на финансиране на природозащитни проекти, се посочва в съобщение на компанията.

Сегментът включва облигации от германската държавна банка за развитие Ка еф Ве (KfW), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), автомобилостроителя "Тойота" (Toyota), шведския град Гьотеборг, както и Франция и Белгия.

Облигациите са листвани на различни европейски борси.

Ценните книжа са подбрани в съответствие с принципите на зелените облигации, изготвени от Асоциацията на международните капиталови пазари.

Тенденцията за инвестиране в зелени проекти се засили през последните години, като банки и застрахователни компании оповестяват оттеглянето си от инвестициите в изкопаеми горива.

"Тойота" например използва средствата за насърчаване на производството на двигатели, щадящи околната среда, а Гьотеборг финансира електроцентрали на биогаз, както и закупуване на електромобили за администрацията и градските компании.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна