Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей: Преговорите за Брекзит са в "последната фаза на играта"

Британският премиер Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС са в "последната фаза на играта", заяви британският премиер Тереза Мей по време на традиционния банкет, даван от лорд-кмета на лондонското сити.

На фона на някои твърдения, че постигането на сделка по Брекзит е много близо, Тереза Мей заяви, че преговорите са изключително трудни, но двете страни работят денонощно за постигане на напредък.

Премиерът е под натиск от всички страни да постигне сделка на време, така че да бъде спазен срока за Брекзит до края на март догодина. И Лондон и Брюксел се надяваха в края на ноември да бъде проведена извънредна среща на върха за финализиране на сделката, но времето много напредна.

При липса на споразумение за ирландската граница преговорите не могат да бъдат подновени. Не е сигурно също, че дори при наличие на сделка тя ще бъде одобрена в британския парламент, тъй като планът на Мей не се харесва нито на евроскептиците, нито на привържениците на по-умерен Брекзит.

Както всеки вторник днес кабинетът ще проведе редовното си заседание, но въпреки оптимистичното изявление на Тереза Мей от нейната канцелария съобщиха, че на срещата не се очаква да бъдат взети решения по сделката. Някои експерти прогнозират обаче, че в сряда вечер е вероятно извънредно заседание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!