Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на фотографа Никола Михов участва във фотобиеналето в Солун

Снимка: pixabay.com

Фотобиеналето в Солун е посветено на капиталистическия реализъм. Една от изложбите е него е на фотографа Никола Михов. В предаването „Хоризонт до обед“ той посочи, че изложбата „Моя Лиза“ може да бъде видяна до 25 ноември в Музея за съвременно изкуство в Солун, а биеналето продължава до януари.

„Участвам с проект, който няма нищо общо със социализма, по скоро с капитализма – Мона Лиза, която е превърната в продукт и в значка. Това е фокусът на моя проект. Оттам това нещо се позиционира в посоката на самото биенале и погледа на кураторите, които припознаха в този проект нещо, свързано с това, което те разбират под капиталистически реализъм или комерсиализацията на изкуството в моя случай“.

В биеналето участват 14 изложби с обща посока, каза Михов.

Авторът на концепцията за капиталистически реализъм, водеща на фотобиеналето, Пенелопе Пицини потвърди, че част от изложбите ще бъдат продължени, някои от тях чак до средата на януари. Тя посочи каква е идеята:

„Идеята беше да направим изложба посветена на гръцката криза. Но тогава осъзнахме мащаба на кризата през множество фотографии от цял свят, които показват резултатите от световната финансова криза, които показваха жертвите и даже допълнително ги виктимизираха в това показване. Тогава се замислихме дали не става дума за цялата система, тази на капитализма, която се представя като безалтернативна. Тя е навсякъде и винаги е била, не става дума за първа, втора, трета или някоя поредна различна криза. Затова и използваме две граматически времена - бъдеще перфектно и минало продължително, за да опишем тези две особени времеви състояния. Това е капиталистическият реализъм. Така се роди идеята за капиталистическият реализъм- това не е нито първата нито последната криза си казахме и става дума за нещо постоянно и претендиращо за вечност“.

"С фотографията можем да покажем как живеят бедните и богатите - да видим едновременно както в изложбата - стена срещу стена - образа на бедните, напълно опустошени от кризата хора, срещу лъскавия имидж и прасковените цветове на богатите, които се занимават с благотворителност", каза още Пенелопе Пицини.

Интервютата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени