Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симбиоза на фотография, видео и тибетска музика ни потапя в реката на преходното

Пустинята Ладак - място, където можеш да се привържеш към малко неща

Инсталацията на Марина Великова е вдъхновена от мандала

Навлизане в усещането за Ладак – една от най-високите пустини в света. Това ще предложи инсталацията „Ладак – звукът на пустинята“, чийто автор е Марина Великова. Събитието ще включва фотография, слайд шоу и музика на тибетски купи за медитация, като ще бъде разделено на две отделни последователни сесии. Инсталацията ще бъде представена на 14 ноември в „Галерия 2.0” на Малките пет кьошета в София. Едната сесия е с начало 18.30 часа, а другата е от 19.30.

„Ладак е една от най-високите пустини в света. Другото име на Ладак е малкият Тибет. Това е едно високо пустинно плато на границата между Хималаите и Каракорум, на границата с Китай, Тибет и Пакистан. Една земя, която е във всеки един смисъл далечна от нас. Много висока. Най-ниското място там, на което се каца, е на 3500 метра надморска височина. Ладак означава земя на планинските проходи", описа мястото авторката Марина Великова в предаването „12+3“.

"Ладак е далечно място по отношение на време, на живот, на пространство. Това не е туристическа дестинация, няма много забавления. Гледката е прекрасна, но е пустинна“, допълни авторката. 

Документалните записи са направени по време на пътуване през будистки храмове в Ладак. В по-голямата си част фотографиите, които Марина Великова показва, отразяват състояния. По думите ѝ, там разнообразието е от друг характер: "Там чувствата, които преживяваме, нещата, с които се сблъскваме, са различни. За мен това са важни неща и може би заради това започнах този проект." 

Може би хората се заселват на такива места, защото в пустинята човек може да се привърже към малко неща, смята Марина Великова. "И това, което монасите по манастирите там правят от деца, когато те постъпят, е да започнат да пеят тези мантри, свързани с концентрация, с обръщане на вътре. Те правят мандалата, която е изключително нещо. Тя е на повече от 2 500 години. Мандалата - това е картата на космоса. Една космограма, която те с месеци рисуват с пясък и когато я завършат, те я унищожават с едни метлички. В рамките на няколко минути събират пясъка, от който е направена, и го занасят в най-близката река." 

Великова вярва, че постоянно трябва да си напомняме това, защото правим много неща в живота си, за които мислим, че са значими, те запълват дните ни, а в един момент осмисляме тази преходност. "Западният човек все повече се обръща към тези практики и това е видимо, защото тези практики дават отговори, успокоение и смисъл", допълни Марина Великова. Тя припомни, че Карл Густав Юнг е първият, който въвежда мандалата като сериозна терапия в западния свят. 

Инсталацията „Ладак – звукът на пустинята“ е вдъхновена от принципа на мандалата - да протече за кратко време, да има смисъл и внезапно да свърши. Към инсталацията ще има изложени и няколко фотографии, които публиката може да види само в утрешния ден.

Целият разговор с Марина Великова можете да чуете от прикачения файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени