Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивет Горанова и Александра Стублева с шанс за олимпийска квота в каратето

Ивет Горанова и Александра Стублева имат реални шансове да спечелят квота за олимпийските игри в Токио през 2020 година. Към момента  Горанова е на пето място в световната ранглиста в категория 55 килограма, а Стублева е 15-та в теглова група + 68 килограма. Виза за Игрите ще получат първите 4 във вяска от олимпийските категории.

Старши треньорът на националния отбор Ангел Стефанов коментира регламента за получаване на олимпийска квота за Олимпиадата в Япония, както и спечеленият първи от Ивет Горанова първи медал от световно първенство при жените, само година след катарето стана олимпийски спорт.

,,2019 ще бъде една изключително натоварена година. Започваме с Премиер Лига в Париж, след това има Европейско първенство до 21 години, където Ивет ще се състезава, през март има Европейско за мъже и жени, а предстоят и Европейски олимпийски игри в Минск – ще бъдат определени квотите за Олимпиадата в Токио, надяваме се да се справим оптимално, да си осигурим класиране чрез състезанията и в Япония да спечелим медал, ще бъде наистина грандиозно постижение“, заяви Стефанов.

,,Беше тежко състезание, имах любопитен жребий, изправих се първо срещу водачката в световната ранглиста. Нямах притеснение, когато играх срещу нея, защото знаех, че ако загубя, ще е от най-добрата – забавлявах се и се борих до края. Можех да играя и на финал, но ми трябваше повече увереност. На 18 години съм, трябва ми повече опит при жените“, сподели Ивет Горанова.

Президентът на Българската федерация по олимпийско карате Алексей Петров също бе щастлив от историческото постижение на Горанова и погледна към бъдещето.

,,Искам да благодаря първо на всички, които не спряха да вярват в нас през годините, защото имахме и трудни периода. Разбира се, на министъра на младежта и спорта Красен Кралев – той ми се обади първи, за да ми честити бронза на Ивет. Най-голямото признание за труда на федерацията и състезателите през годините ще бъде олимпийски медал в Токио през 2020“, завърши  Петров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени