Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синът на чешкия премиер бил отвлечен в Крим, баща му го нарече луд

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Андрей Бабиш-младши, по-възрастният син на чешкия премиер Андрей Бабиш, обяви, че е бил отвлечен и укриван в Крим след скандала с обвиненията за корупция срещу Бабиш-старши. В коментар премиерът заяви, че синът му е психически болен, съобщава Seznam Zpravy.

Бабиш-младши твърди, че първо е отведен в Москва, а след това – в Крим, веднага, след като се е разразил скандалът във връзка с евентуални злоупотреби на чешкия премиер с пари от еврофондове.

Според сина прехвърлянето от Москва в Крим е организирано от семейство Протопопови. Дита Протопопова е съветник в чешкото министерство на здравеопазването и личен психиатър на Бабиш-младши.

Според него съпругът на Дита Протопопова го е заплашвал.

„Те се ползваха с голямо доверие и злоупотребиха с него. Боя се от тези хора“, казва Бабиш-младши и допълва, че Петер Протопопов му казал, че заедно с баща му ще направят всичко, за да го заличат.

В крайна сметка синът на чешкия премиер успял да избяга от Крим и да отиде при майка си в Швейцария.

Премиерът Андрей Бабиш, смятан за един от най-богатите хора в Чехия, е разследван за злоупотреби с еврофондове. Като собственик на холдинга Agrofert през 2007-2008 той извадил от структурата на компанията едно нейно звено, което получило субсидия от ЕС от около 2 милиона евро. След това звеното било върнато обратно в холдинга.

Бабиш твърди, че в момента на получаването на субсидията това не е било нарушение, понеже въпросното звено е било притежание на пълнолетните му деца.

Въпреки тези обвинения Бабиш и основаното от него движение ANO спечелиха парламентарните избори в Чехия през 2017 година.

Бабиш-младши твърди още, че е трябвало да подписва документи, свързани с бизнеса на баща му, но няма представа какво е подписвал.

Премиерът Бабиш от своя страна коментира, цитиран от Seznam Zpravy, че синът му доброволно е напуснал Чехия.

„Синът ми е психично болен. Той приема лекарства и трябва да е под наблюдение, затова е при майка си в Швейцария“, каза премиерът и добави, че атаката срещу него е стигнала до семейството му.

Прокуратурата в Чехия се е самосезирала от изявленията на Бабиш-младши и наредила разследване, завършва публикацията в Seznam Zpravy.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна