Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказка на Калин Илиев отпреди 30 години влиза в учебниците на студенти по педагогика

„Обърканото царство" разказва как страх се гони със смях, предстои превод на руски

Снимка: http://www.transmedia.bg

Приказка на габровския писател Калин Илиев е включена в антология на най-добрите български приказки. През пролетта на следващата година предстои да бъде издадена на български и руски език в антология на българската приказна проза. От тази година приказният разказ влиза и в учебните програми на студентите по начална и предучилищна педагогика.

Когато малко преди промените през вече далечната 1989-а написал приказката си „Обърканото царство", Калин Илиев изобщо не мислел, че ще бъде издадена. През 90-те години била превърната в детска пиеса, поставена от куклените театри в София и Шумен, по нея е изработен и анимационен филм, който печели международни награди.

В приказката Калин Илиев разказва за страха, но убеждава читателите си, че страх се гони със смях. В това царство животните са малки и не смея да пораснат, защото заповедта на Цар Гол охлюв е всички да бъдат по-малки от него. „Никой не го е виждал, никой не го е чувал. Само се питат дали е голям охлюв – съкратено написано гол. охлюв или си е просто гол охлюв“, пояснява авторът пред "Хоризонт". 

И така, понеже не са наясно, животните здравомислещо решават, че е по-добре да живеят със страх. Този дълбоко езоповски текст на Калин Илиев, написан преди 30 години, остава твърде актуален днес. Слуги на Гол охлюв са къртовете, които обаче не могат да излизат през деня, а всяко животно трябва да бъде постоянно следено. За да бъдат следени, през деня животните спят, а през нощта работят.

"В това царство наистина всичко е объркано – вместо да се смеят, обитателите му плачат, а вместо да плачат – се смеят. И понеже никой отдавна не се ражда, а само умират, в това царство пада голям смях“, продължава Калин Илиев.

Текстът вече е преведен на няколко езика, а в историята се разпознали румънците, но не само те: „В Румъния е поставена. Те смятат, че е за Румъния. Руснаците го четат – те смятат, че е за Русия. Тоест, навсякъде се възприема като един разказ за несъвършенството на света, природата на човека и т.н.“, допълва авторът.

Тази история ще звучи актуално още триста години и това не е песимизъм, а анализ, казва Калин Илиев, който е и автор на три романа. Във втория - „Пролетта на емигрантите“, описва масовите протести и политическите сблъсъци от 2013-а, преди да са се случили.

Още за обърканото царство слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени