Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади певци от Монтана обраха наградите на конкурс в САЩ

Снимка: Личен архив

Млади певци от Монтана заеха призови места на конкурса "Pearl of New York“ в САЩ. Възпитаниците от класа по пеене при Обединена школа по изкуствата "Добри Христов" към Народно читалище "Разум 1883" се завърнаха с Гран при, две първи, една втора и една трета награда. Отличията са за тяхното представяне в категориите "Поп пеене" и "Фолклор", обясни техният преподавател и член на журито на конкурса Марианна Цолова:

"Роксана Петрова, на 9 години, е със сребърен медал, Кирил Валентинов, на 18 години, е с бронзов, Мартина Найденова, 16-годишна, златен медал, Мила Емилова, 15-годишна, златен медал и триото  Кирил Димитров, Мартина Найденова и Мила Емилова - Гран при. Хем талантливи, хем работливи, защото едното върви с другото. Те положиха неимоверно много труд, за да се представят на това ниво и да чуем отзад "Браво, българи!"..."


Над 80 млади изпълнители от Италия, Турция, Латвия, Грузия, Русия и България взели участие в певческата надпревара. Основна конкуренция на нашите се оказали руските представители, които грабнали Гран при в категорията "Джаз".

Това е второто участие на изпълнителите от Монтана в певчески конкурс в САЩ. През февруари те се представиха успешно на международния арт фестивал "Golden Dream" в Лас Вегас.

"Ние имахме участие в Америка и тогава много ни хареса грузинка, която живее в Ню Йорк и бе член на журито. Тя също прави конкурси и тя вече ме покани мен като член на жури и децата, след като ги е чула в Лас Вегас..."


На 22 декември талантите от Монтана ще имат участие във финала на Детската мелодия на годината в зала №1 на НДК. По този начин те ще подкрепят Ивет Румянова, която също е част от класа по пеене, и заедно с други деца е избрана да изпълни една от песните финалисти в конкурса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!