Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сделката за Брекзит е договорена на техническо ниво, Тереза Мей свиква спешно кабинета

| обновено на 13.11.18 в 19:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Текстът на сделката за Брекзит е договорен на техническо ниво и британският премиер Тереза Мей ще свика утре спешно заседание на кабинета, съобщиха британски медии, позовавайки се на източници от правителството. 

Срещата на министрите е насрочена за утре в ранния следобед. Това бе съобщено от агенция Ройтерс, БиБиСи, Скай нюз и британски вестници. Всички те цитират правителствени източници. От таблоида „Сън“ твърдят, че още тази вечер премиерът Тереза Мей ще се срещне поотделно с всички министри. Това развитие предполага, че може да бъде сметнато, че е постигнат достатъчен напредък в преговорите, за да се проведе извънредна среща на високо равнище на ЕС в края на ноември. Сигналите от Брюксел в тази посока са обнадеждаващи, защото там за утре вече също бе насрочена извънредна среща на посланиците на страните-членки на организацията. 

Според правителствен източник в Лондон след днешното заседание на кабинета има напредък в договарянето на текста, като остават само два спорни момента за уточняване, за да се финализира споразумението по напускането на Евросъюза. 

По-рано вицепремиерът Дейвид Лидингтън изрази оптимизъм, че сделка все още е възможна до 48 часа. Бившият външен министър Борис Джонсън обаче писа в социалната мрежа „Туитър“, че на всички е ясно, че това е театър и сделка ще бъде постигната, но тя ще постави Великобритания във васално положение. 

Позовавайки се на хода на преговорите в Брюксел и неуморната работа на екипите, вицепремиерът Дейвид Лидингтън заяви:

„Много сме близо до сделка. Бих казал, че настроението е умерен оптимизъм. Остана само малък брой наистина трудни въпроси“.

Добре известно е, че сред трудните въпроси най-труден е този за „предпазния механизъм“ за избягване на твърда ирландска граница и по-точно какъв ще бъде неговият срок и може ли Великобритания едностранно да прекрати действието му. Иначе наистина може да се каже, че има известна промяна в тона на очакванията след заседанието. Има положителни сигнали и от Брюксел. Таблоидът „Сън“ дори писа, че Тереза Мей е информирала министрите, че е възможно утре спешно да ги свика, за да сложат подписи под споразумението. Доколко това е вярно, ще разберем утре, за момента остава умереният оптимизъм. В същото време всички министри избягват отговори на въпроси като дали подкрепят плана на Тереза Мей и дали ще подадат оставки.

Бившият външен министър Борис Джонсън не се впечатли от днешните положителни сигнали. Той писа в „Туитър“, че никой не може да бъде заблуден, че се отиграва театър, че премиерът Тереза Мей е аранжирала цялата тази задкулисна драма, за да убеди депутатите какви големи усилия полага за постигане на сделка в последния момент, а всички са наясно, че сделка ще има и тя е капитулация пред Брюксел, защото обрича Великобритания да остане в митническия съюз. Коментирайки думите на Борис Джонсън, политическият анализатор на Би Би Си Норман Смит заяви:

„Трябва да кажа, че ако това е представление от страна на Тереза Мей, то тя вероятно заслужава удостоверение за актьорско майсторство“.

Между другото тази вечер опозиционната Лейбъристка партия ще се опита при гласуване в парламента да принуди правителството да публикува дадения му правен съвет за ирландската граница. До момента правителството отказва да публикува документа, но все повече депутати настояват това да стане. Преди малко бе съобщено, че главният правен съветник на правителството Джефри Кокс е готов да се яви в парламента за разяснения по въпроса. Много е вероятно правителството за загуби този вот, тъй като евроскептиците в Консервативната партия обявиха, че ще се въздържат от гласуване, а северноирландските юнионисти, които осигуряват мнозинството на торите в Камарата на общините, заявиха, че ще подкрепят искането на лейбъристите за публичност. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна