Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от печата

Снимка: Мария Пеева

Парното и токът няма да поскъпват поне до април, информира "24 часа". Обещанието е на председателя на държавния регулатор Иван Иванов след като "Булгаргаз" поиска ново увеличение на газа от 1 януари.

Вестниците коментират оповестения вчера доклад на Европейската комисия по контролния Механизъм за сътрудничество. "Еврокомисията даде индулгенция на управляващите в България" е заглавието на "Сега". Без присъди срещу висши корумпирани лица и босове на организираната престъпност държавата получи обещание за прекратяване на наблюдението, коментира вестникът. Отбелязва се, че Еврокомисията е обърнала внимание на лошата медийна среда у нас. "Правителството триумфира от пировата си победа" се казва в друго заглавие на "Сега".  

"24 часа" също поставя доклада за водеща тема на броя. "Остава само да осъдите политик за корупция" е част от заглавието, цитат от доклада. Цитира се още едно изречение "България изпълни половината препоръки за правосъдието и корупцията.

"Позицията на "Труд" е със заглавие "Този доклад не е за нас". Той е 17-ят от 11 години насам...и напредваме...и не виждаме вече целта ... и на Еврокомисията целта също отдавна се губи в далечината", се казва в коментара. 

"Монитор" пише "Европейската комисия ни похвали, обяви, че идва краят на мониторинга". Вестникът цитира евродепутата Емил Радев, който уверява, че следващият доклад през пролетта трябва да е последен.

"Земя" избира за водеща тема ветото на президента Румен Радев на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане заради повишения данък на старите автомобили. Държавният глава е категоричен, че новите данъци ощетяват бедните граждани, средната класа и малкия бизнес, пише вестникът. Коментарът е, че президентът се е вслушал в гласа на хилядите протестиращи, гневни на ниския жизнен стандарт у нас.

"Дума" излиза с водещо заглавие "Губим милиарди от картела при горивата". В обширен коментар по темата се прогнозира, че поредният секторен анализ, който сега Комисията за защита на конкуренцията извършва, ще излезе със становище, че няма картел при горивата. Печалбата на търговците на горива обаче надхвърля 17 на сто, изчисляват от опозиционния вестник. 

"Монитор" съобщава за поевтиняване - пълним резервоара вече с13 стотинки по-малко. Вестникът информира и че проверки на НАП са открили сериозни нарушения по бензиностанциите, има затворени обекти в различни области настраната, иззето е гориво. 

В интервю за "Труд" изпълнителният директор на Петролната и газова асоциация Андрей Делчев заявява "Регулацията на цените на горивата ще доведе до отлив на инвестиции". Високите цени на горивата в Северозападна България той обяснява с ниския оборот и сложната транспортна логистика в този регион.

Според "Телеграф", хиляда тона грозде съхнат по лозята. Внос от Македония и Румъния закопа лозарите. Производителите на грозде отчитат 700 хиляди лева загуби, пише вестникът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна