Иван Брегов: Има смекчаване на езика в доклада на ЕК

Снимка: www.ngobg.info

Тонът на доклада на ЕК за напредъка на доклада е смекчен, каза в предаването "Преди всички" Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика:

"Вижда се през годините, че тонът се смекчава. Разбира се, това е първият по рода си доклад, в който няма реално разглеждане на конфликтни неща, на конфликтни казуси, които са ставали в българското правосъдие през последната година. И все пак може лека-полека да се стигне до отпадането на доклада, но не защото са покрити изискуемите критерии, а защото има политическо решение да се пристъпи към друг начин на взаимодействие с България и Румъния, предполагам".

Според Брегов Брюксел отчита в доклада само промените в законодателството:

"Брюксел отчита в текста на доклада единствено променено законодателство и слага отново едни характерни за текста на доклада маркери, като казва, че има очаквания да е проявят по добър начин тези законодателни промени, но ефектът от тях нито го има още, нито се е установил като траен. Това си го пише в текста на доклада съвсем спокойно, т.е. Брюксел има някакво очакване към България. Но за конкретни резултати не се споменава в доклада въобще.

Има конкретни проблеми. Примерно, предварителните проверки от страна на прокуратурата са загатнати като проблем, но са поднесени с много, много фин език. Проблемът с разследването и отстраняването на главния прокурор е споменат само с едно изречение, пък ние знаем, че през 2016 година имаше особен доклад и анализ на българската прокуратура, над сто страници, но мерките по неговото изпълнение не са отчетени по никакъв начин в доклада. Имаме снишаване на езика безспорно. Ако пък управляващите са толкова убедени, че са постигнали независимостта на българското правосъдие, ами нека вече народната власт и гражданите да се прегърнат, да се порадват на доброто правосъдие, да кажем, че тъмното и непочтено натрупване на капитали в България е приключило и нека се радваме на благоденствието".

По отношение на медиите и независимостта на съда, Иван Брегов каза:

"Там прозира дългата ръка на лошите практики, които медии успяха да сложат в публичното пространство – нападките върху съдии по влезли в сила съдебни решения, по недоказани по никакъв начин в редица жълти, да не кажа кафяви, издания. Това е основанието тези текстове да влязат в доклада. И в миналия доклад се казваше, че средата, в която функционира правосъдието, натискът върху съдии, оказват негативно влияние за това. Нищо не сме решили с независимостта. Просто има политическо решение докладът да бъде снишен и може би да се мине върху някакъв друг инструмент в мандата на следващата Комисия. 

Докладът действа много продължителен период от време. За 11 години, ако една европейска администрация не е успяла да постигне нещо, имайки всички лостове за влияние – политически, експертни, скрепени със средства по финансиране на редица мерки, ако не е успяла да постигне напредък, това е признание за един голям провал".

Интервюто на Силвия Великова с Иван Брегов можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Депутатите ще обсъдят на първо гласуване промени в Закона за устройство на територията

Народното събрание ще започне работа с обсъждането на първо четене на промените в Закона за устройство на територията. С тях се предвижда срокът, в който ще може да се строи в неурегулирани територии,   да бъде удължен с още 2 години до 2021-ва.  Депутатите ще разискват и окончателните промени в Закона за прилагане на Общата организация на..

публикувано на 13.12.18 в 04:32
Италианският премиер Джузепе Конте и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Рим предложи на ЕК да намали бюджетния си дефицит догодина до 2,04% от БВП

Италия предложи на Европейската комисия да намали своя бюджетен дефицит догодина от 2,40 процента до 2,04 процента от брутния вътрешен продукт. Това стана на среща в Брюксел между председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и италианския премиер Джузепе Конте, предаде "Франс прес". По този начин Италия се надява да сложи край на спора си с..

публикувано на 13.12.18 в 02:32
Един от стратегическите бомбардировачи Ту-160.

Москва уведоми Вашингтон, че стратегическите й бомбардировачи ще напуснат Венецуела в петък

Русия уведоми САЩ, че двата й стратегически бомбардировача "Ту-160", способни да носят ядрено оръжие, ще напуснат Венецуела в петък, предаде "Ройтерс", като цитира Белия дом. Преди дни руски бомбардировачи пристигнаха във Венецуела за съвместни военни маневри, предизвиквайки дипломатически спор със САЩ. Руското министерство на отбраната..

публикувано на 13.12.18 в 02:25
 Майк Помпейо - държавен секретар на САЩ

Майк Помпейо: САЩ ще се стремят към нови ограничения за ракетите на Иран

Американският държавен секретар Майк Помпейо каза в Съвета за сигурност на ООН, че Вашингтон ще работи за повторно налагане на ограничения върху балистичните ракети на Иран, предаде Ройтерс. „Оръжейното ембарго на ООН срещу Техеран не трябва да бъде вдигано през 2020 г.“, призова Помпейо и прикани Съвета да въведе „инспекции и забранителни..

публикувано на 13.12.18 в 02:20
Педро Санчес - премиер на Испания

Испания вдига минималната заплата с 22% догодина

Минималната работна заплата в Испания ще бъде увеличена от началото на 2019 година с 22 процента до 1050 евро месечно, обяви днес премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс. „Богата държава не може да си позволи да има бедни работещи“, обясни социалистът Санчес и посочи, че увеличението ще е най-голямото от 1977 година. То ще влезе в сила..

публикувано на 13.12.18 в 01:55

Премиерът Тереза Мей оцеля при вота на недоверие

Британският премиер Тереза Мей оцеля при гласуването на вота на недоверие като лидер на нейната Консервативна партия. В подкрепа на Мей гласуваха 200 депутати, а против 117. След вота привържениците на Тереза Мей обявиха, че това е убедителна победа, а нейните противници, че големият брой гласували против е повод за премиера да се замисли и че..

публикувано на 12.12.18 в 23:56
Антониу Гутериш

Гутериш призова за ускорена работа по проблема с климатичните промени

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава преговарящите на срещата на високо равнище за климата да ускорят работата си, ако искат да бъде постигнато споразумение до края на седмицата, предаде Асошиейтед прес. Гутериш подчерта пред събралите се в полския град Катовице министри и високопоставени официални лица, че най-новите доклади..

публикувано на 12.12.18 в 21:33