Eмисия новини
от 00.00 часа

Иван Брегов: Има смекчаване на езика в доклада на ЕК

Снимка: www.ngobg.info

Тонът на доклада на ЕК за напредъка на доклада е смекчен, каза в предаването "Преди всички" Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика:

"Вижда се през годините, че тонът се смекчава. Разбира се, това е първият по рода си доклад, в който няма реално разглеждане на конфликтни неща, на конфликтни казуси, които са ставали в българското правосъдие през последната година. И все пак може лека-полека да се стигне до отпадането на доклада, но не защото са покрити изискуемите критерии, а защото има политическо решение да се пристъпи към друг начин на взаимодействие с България и Румъния, предполагам".

Според Брегов Брюксел отчита в доклада само промените в законодателството:

"Брюксел отчита в текста на доклада единствено променено законодателство и слага отново едни характерни за текста на доклада маркери, като казва, че има очаквания да е проявят по добър начин тези законодателни промени, но ефектът от тях нито го има още, нито се е установил като траен. Това си го пише в текста на доклада съвсем спокойно, т.е. Брюксел има някакво очакване към България. Но за конкретни резултати не се споменава в доклада въобще.

Има конкретни проблеми. Примерно, предварителните проверки от страна на прокуратурата са загатнати като проблем, но са поднесени с много, много фин език. Проблемът с разследването и отстраняването на главния прокурор е споменат само с едно изречение, пък ние знаем, че през 2016 година имаше особен доклад и анализ на българската прокуратура, над сто страници, но мерките по неговото изпълнение не са отчетени по никакъв начин в доклада. Имаме снишаване на езика безспорно. Ако пък управляващите са толкова убедени, че са постигнали независимостта на българското правосъдие, ами нека вече народната власт и гражданите да се прегърнат, да се порадват на доброто правосъдие, да кажем, че тъмното и непочтено натрупване на капитали в България е приключило и нека се радваме на благоденствието".

По отношение на медиите и независимостта на съда, Иван Брегов каза:

"Там прозира дългата ръка на лошите практики, които медии успяха да сложат в публичното пространство – нападките върху съдии по влезли в сила съдебни решения, по недоказани по никакъв начин в редица жълти, да не кажа кафяви, издания. Това е основанието тези текстове да влязат в доклада. И в миналия доклад се казваше, че средата, в която функционира правосъдието, натискът върху съдии, оказват негативно влияние за това. Нищо не сме решили с независимостта. Просто има политическо решение докладът да бъде снишен и може би да се мине върху някакъв друг инструмент в мандата на следващата Комисия. 

Докладът действа много продължителен период от време. За 11 години, ако една европейска администрация не е успяла да постигне нещо, имайки всички лостове за влияние – политически, експертни, скрепени със средства по финансиране на редица мерки, ако не е успяла да постигне напредък, това е признание за един голям провал".

Интервюто на Силвия Великова с Иван Брегов можете да чуете от звуковия файл.

Още от