Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на Атлантида

БНР Новини

Темата на предаването е отвъд въпросите защо, кога и как изчезна Атлантида и не става дума за историята на Атлантите, а по-скоро за метафора, която ни отпраща назад към Сътворението. Появата на цивилизацията ни се свързва с остров, изчезнал след катаклизъм и потънал в морето. „Някой“ силно е желаел да приемем, че причината за появата на цивилизация, тук на Земята, никога няма да бъде разгадана и ще остане вечна тайна. Никой от защитниците на тази теория и днес не допуска, че тази Атлантида изобщо не е била суша, а нещо съвсем друго, което може би е отплавало или отлетяло. Че с нея се е случило нещо друго, различно от потъване.
Същото е положението при създаването на митовете и писането на историята, които са много близки дейности, но се правят от различни поколения. Тези, които са описали това, което наричаме митове, са си мислели, че пишат история. Онези, които сега съчиняват историята, са нарекли тяхната история мит. Нямаме спомен какво се е случвало на Земята преди нашата поява. За онези древни времена, на които не сме били очевидци, а за които сме научили.
За да се обясни какво е общото в митологиите трябва да се опишат, без да се адаптират. Историците обаче са на различни мнения за последователността на поява на цивилизациите – Шумер, Сахара и черна Африка, Пирамидите, Египет, Индия, Гърция, Ебла и Асирия, Китай, Рим и християнството, Америка, Маите, Киче, Толтеки, Мищеки и Ацтеки.
На тези и други дискусионни моменти е посветил най-новата си книга арх. Людмил Леонидов. „Защо изчезна Атлантида“ е необичайно четиво, но в никакъв случай не е езотерично, фантастично или епилептично. Тя не е е роман, нито е учебник. Тя е много интересен разговор с читателя, който ще стане и предмет на диалог с радиослушателите.
Защото става дума за значително качество на знания, познания, ерудиция, логика, безстрашие пред общовъзприетите лъжи, пред масовите заблуди, пред премъчаните истории. И особен вид кротка полемичност, която не възбужда към мигновена съпротива, а към размисъл, водещ към възможна преоценка на собствените ни представи.
Людмил Леонидов е е роден 1948 г. в София. Завършил е специалност „Архитектура“ във ВИАС - София през 1973 г. До 2005 г. проектира и ръководи проекти предимно за страните от Близкия изток и Африка. Автор е на седем книги: „Очите на Бога", част първа. Историческо четиво за непредубедени. „Очите на Бога", част втора. „Българите до Третото царство“, „Анатемосаната истина", „Съкровището", „Комисията".
В разговора ще участват още писателят Христо Буковски, журналистът Стойчо Керев и издателят на другите книги на Леонидов Георги Лазаров.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна