Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Циркът и операта под един купол

Александър Балкански-син: Научен съм да бъда колкото добър артист на манежа, толкова и добър човек

Огнян Драганов: Циркът и операта имат обща история като площадни изкуства

5
Операта влезе в цирк "Балкански" и напомни за общото им минало като площадни изкуства.
Снимка: Архив Цирк "Балкански"

"Когато ние, хората на изкуството, дарим, нашето се вижда. Има милиони дарители, които даряват и много, и малко, те дават всичко, което могат да дадат, но остават незнайни дарители." Това каза цирковият артист Александър Балкански-син в предаването „Нощен Хоризонт“. „Когато Бог е бил благосклонен към мен и ми е помагал в трудни моменти, аз съм убеден, че трябва да предам доброто на хората около мен и които имат нужда от добро“, допълни той.

Цирк "Балкански" продължава с традицията си, наречена Месец на благотворителността, в който изпълнява специална благотворителна програма и 1 лев от цената на всеки билет се дарява на УНИЦЕФ.

"Какво по-добро от това да се прави благотворителност, насочена най-вече към децата и то - от магическия кръг на манежа, който връща децата на 80 и на 90 години в тяхното ранно детство, а кара пък децата да поемат пътя на смелите, на храбрите, на красивите артисти", допълни Балкански-син.

Корените на благотворителността на фамилия Балкански са далеч назад във времето. Преди 200 години в град Самара раздавали не само билети на бедните, а и топъл борш. Прадядото на Александър Балкански–син е бил награден от руския цар тъкмо заради тази благотворителност. "Тя е неразделна част от нашето възпитание в нашата фамилия. Аз съм израснал с това. Смятам, че мой дълг е да я предам и на идните поколения“, сподели артистът. "Възпитавали са ме да бъда колкото добър артист на манежа, толкова и добър човек."

Тази година гостуването на спектакъла „Палячи“ на Старозагорската опера под купола на цирк "Балкански" направи възможно съжителството между операта и цирка. „Операта влезе на един труден за нея терен. „Сблъсквайки“ цирковото и оперното изкуство родихме нещо, което се нарича трето изкуство и операта, която в 21 век търси начини да завладее други терени и други публики - според мен това беше успешен начин да направим това“, гласи гледната точка на Огнян Драганов, директор на Старозагорската опера. По думите му, цирковите номера, които са били вплетени в операта, са уникални.

"Предизвикателството беше огромно за това, защото едно пътуващо цирково съоръжение няма необходимите условия за едно толкова прецизно изкуство, каквото е операта. Не, че циркът не е прецизен, но той търпи непрекъснати промени, когато трябва да се представи нашият спектакъл. Докато при операта трябва да има перфектното осветление, перфектната тишина, перфектният въздух, влага, чистота...", подчерта Александър Балкански-син.

"Циркът и операта, те са съжителствали преди операта да се отдели, преди циркът да се отдели, като площадни изкуства, които се държели ръка за ръка. И именно затова беше избрано това заглавие "Палячи" -  всъщност неговата фабула е много близка до първите години, в които тези изкуства са съжителствали заедно по площадите и в цяла Европа", допълни Огнян Драганов. Той изрази опиянението си от това, че "спектакълът е едно произведение на изкуствата", защото две големи изкуства си подали ръка и са направили това произведение.

Още за цирка и операта слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна