Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти учат децата как да не разхищават храна

Снимка: Мария Димитрова

Експерти на Български дарителски форум влизат в 120-о училище в София, където ще у част второкласници да се отнасят отговорно към храната. Децата ще научат за несправедливото разпределение на храни в света и глобалния проблем, свърза с разхищаването на негодна храна. Под формата на игри те ще разберат как могат да допринесат за справянето с него. Теодора Бакърджиева – експерт на организацията, обясни в предаването "Преди всички" кога е най-подходящо да започне такова обучение:

"Всъщност най-подходящата група участници по темата, пък и не само тази тема, а проблематиката с разпознаването на значими за цялото ни общество проблеми и търсенето на решения е наистина групата на деца, ученици, подрастващи. Защото ако не е в тази възраст, може да е окаже по-късно доста трудно за работа, за промяна на нагласи и отношение и най-вече за насърчаване на участието в решаването на тези значими проблеми."

Днес влизаме във втори клас, но самата програма "Научи се да даряваш" се прилага и се работи с ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни Бакърджиева:

"В началото на всеки час ние изследване доколко са запознати, доколко разпознават учениците конкретния проблем, конкретната тема и с голяма радост установяваме, че всъщност децата са изключително добре подготвени. Дали това е заслуга на техните родители? Със сигурност, но по значим начин се работи и в училище, и децата много интуитивно някак се оглеждат около себе си и участват във всички дискусии, които провеждаме с тях. "

Теодора Бакърджиева допълни, че експертите съветват децата да направят списък с родителите си какво биха искали да ядат, например за седмица, и в какви количества, преди да отидат до магазина. Децата получават насоки и как да се съхранява храната у дома. 

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна