Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на октомврийската годишна инфлация в България до 5-годишен връх от 3,7%

През октомври потребителските цени в България се повишиха трайно за седми пореден месец, като годишната инфлация достигна най-високо ниво от началото на 2013 година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с 0,7% спрямо септември, когато нарасна с 0,3 на сто. Това представлява поредно увеличение на месечната инфлация през настоящата година, след като тя се понижи за последен и единствен път през март.

На годишна база инфлацията през октомври се ускори до 3,7% от 3,6% през предходния месец, отбелязвайки най-високо ниво от февруари 2013 година насам.

                                                                                                             Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

Снимка

Средногодишната инфлация за периода ноември 2017 - октомври 2018 година нарасна с 2,8% спрямо периода между ноември 2016 и октомври 2017 година.

През октомври цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки останаха на равнището от предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчетоха повишение с 0,2%, а цените на облеклото и обувките скочиха с цели 8,2 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, се увеличиха с 0,8%, тези за здравеопазване останаха на нивото от септември, докато транспортните цени се понижиха с 0,1 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) нарасна през октомври с 0,2% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна за втори пореден месец с 3,6 на сто.

Данните на НСИ са пореден ясен знак за продължаващото ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3% за пети пореден месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!