Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на индустриалното производство в България през септември при по-сдържано понижение в рамките на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През септември индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз парира част от добрия отскок, отчетен през август, показват данни на Евростат, като в същото време индустриалното производство в България отбеляза доста по-рязко понижение.

Производството в рамките на еврозоната се сви през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 1,1%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с 0,4 на сто. Това представлява намаляване на производството за шести от първите девет месеца на настоящата година.

Влошаването на производството в еврозоната се дължи на спад с 1,7% на енергийното производство, с 0,7% при производството на стоки с дълготрайна употреба и с 1,3% на стоките с недълготрайна употреба, като единствено средствата за производството се увеличиха с 0,3 на сто.

През септември четири от петте водещи икономики в еврозоната отчитат намаляване на производството, като единствено в Холандия производството нараства с 1,2 на сто. Най-силно понижение с 1,8% има в производствения сектор на Франция, следвана от този на Испания (понижение с 0,8%), Германия (с 0,2%) и Италия (с 0,2%).

Спрямо година по-рано индустриалното производство в еврозоната нарасна през септември с 0,9% при очаквания обаче за доста по-анемичен растеж с 0,3% и след повишение с 1,1% през август (възходяща ревизия спрямо предходни данни на Евростат за повишение с 0,9%).

Междувременно производството в целия Европейски съюз също отбеляза понижение през септември, намалявайки с 0,2% спрямо август, когато нарасна с 0,8%, като на годишна база беше отчетен растеж от 1,1% след повишение с 1,3% месец по-рано.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се понижи през септември с цели 1,2% спрямо август, когато нарасна символично с 0,1 на сто (солидна низходяща ревизия от предходна оценка за растеж с 0,8%), като по-голямо влошаване на производството е отчетно в девет други страни - членки на съюза.

На годишна база индустриалното производство в България се сви с 0,7% (спрямо септември 2017-а), след като през август нарасна с 1,6 на сто, като това представлява първо понижение на производството в нашата страна от април насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени