Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей води битка, за да прокара сделката за Брекзит

| обновено на 14.11.18 в 17:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей започна днес следобед извънредна среща с нейните министри в опит да осигури тяхната подкрепа за проекспоразумението за Брекзит с ЕС.

На фона на отправените ѝ критики по-рано в Камарата на общините, че това е лоша сделка, тя бе категорична, че втори референдум няма да има и правителството ще изпълни волята на народа от референдума, като осъществи Брекзит.

Евроскептиците обаче призоваха министрите да отхвърлят сделката, защото тя обрича Великобритания да играе по правилата на ЕС. Северноирландските юнионисти, които осигуряват мнозинството на Тереза Мей в парламента, предупредиха за разпадане на Обединеното кралство.

Това несъмнено е най-критичното заседание на кабинета за Тереза Мей. 874 дни след като британският народ гласува в рефендум да напусне ЕС, министрите най-сетне се събраха за да решат дали да подкрепят проектоспоразумението.

Преди заседанието Тереза Мей проведе поредната битка в парламента, където бе непоколебима.

 „Ние ще реализираме Брекзит и Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29 март 2019 година“, каза тя.

Бившият ирландски премиер Бърти Ахърн като че ли най-добре определи сделката за Брекзит като каза, че тя е добра за Ирландия, но „трудна за продажба“ от страна на Тереза Мей.

Настроенията варират, но преобладава неодобрението на плановете на премиера, а това е тревожен знак за Тереза Мей преди гласуването в парламента.

„Брекзитиърите“, както наричат привържениците на орязването на повечето връзки с ЕС, бяха гневни от предложенията. „Ако това означава да бъдем заключени в митническия съюз завинаги и ще може да го да напуснем само с одобрението на ЕС, това е неприемливо. Това не е Брекзит!“, каза Марк Франсоа

Брекзитиърите обаче бяха предупредени от бившия лидер на торите Уилям Хейг: „Това, което наистина е тревожно е, че ако не приемем тази възможност за напускане на ЕС, може никога да не напуснем съюза“.

Тереза Мей вероятно ще наблегне на този момент, че ако министрите не я подкрепят, тогава при евентуален сценарий за нов референдум Брекзит изобщо няма да има.

Чука Умуна от Лейбъристката партия, привърженик на втори референдум смята, че парламентът трябва да отхвърли сделката: „Ние ще платим тази огромна сума без да ни бъдат гарантирани в замяна търговски отношения. В това изобщо няма логика.“

Първият министър на Шотландия Ниокола Стърджън смята, че сделката е лоша. „За последните две години премиерът ни казваше, че без сделка е по-добре от лоша сделка, а сега се опитва да ни убеди да приемем лоша сделка пред липсата на сделка. Това е грешен избор“, каза тя.

Тереза Мей досега винаги е успявала да оцелее. Ще успее ли и този път, ще бъде ли подкрепена от всички министри, ще последват ли нови оставки? Въпросите са много. А техните отговори очакват не само британците, но и в Брюксел, откъдето бе съобщено, че са готови за извънредна среща на високо равнище на 25 ноември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна