Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японски автори моделират космоса в ежедневието с глина, туш и текстил

Съвременно японско изкуство в Музея за история на София

4
Снимка: Славена Илиева

Монументален текстил, изкуство от хартия, графики, живопис, видео и дигитални изкуства. Мозайка от различен вид произведения представят японски автори, гостуващи на Музея за история на София с изложбата си „Япония. Изкуството сега“. Тя е част от 29-тото издание на традиционните Дни на японската култура. 

Участват 19 автори от почти цяла Япония, обединени от дълбоко преклонение към природата и активно и съпричастно отношение към съвременна Япония, обясни пред "Хоризонт" кураторът на проекта Даниела Тодорова, артдиректор на фондация "Аматерас": "Това, което се случва в момента, с всичките проблеми, с достиженията, с тази съвсем нова култура, която е завладяла младите хора и начина, по който те успяват да се впишат в настоящия свят, без това да наруши хармонията и онова дълбоко преклонение, което традиционно съществува в Япония.

Кенджи Сато създава творби с туш и японска хартия. Казва, че се опитва да представи природата с цветовете на почвата, на земята. Открива общото между Япония и България в четирите сезона и природните богатства. "Посланието е да усетите космоса. Представяйте си космоса, когато гледате моите творби."

Ичиро Мацуо е автор на произведения от глина. "Когато творя, си представям жизнената сила, която всеки човек има в себе си. Искам моите произведения да излъчват тази жизнена сила."

Какуко Ишии представя ритуална връв, която в Япония е част от различни ритуали като сватби и погребения. "За японците това е изключително наситена с емоция и смисъл ритуална връв, но аз я използвам като произведение на изкуството."

Проектът включва лекция и три уъркшопа, в които се демонстрират древни техники - днес използвани от автори, изцяло работещи в сферата на съвременното изкуство. 

"Има произведения, в които много откровено се говори от определени автори за едни много сериозни процеси в японското общество, неща, които вълнуват всеки човек, но те, като една достойна и силна нация предизвикателствата на изпитанията ги посрещат със смелост, със сила, с отговорност, с откровеност и със страхопочитание към природата", посочи кураторът Даниела Тодорова.

Японците са безкрайно щастливи всеки път, когато идват в България и това се дължи на едно изключително качество, което притежава японецът въобще като нация - почит и уважение към всичко, което е друго, всичко, което е различно, смята Тодорова. 

Още по темата ще чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна