Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Стоянов представя Blues Brothers Tribute

Вили Стоянов
Снимка: Лили Големинова

Ще започнeм отдалеч. От 1980-а година, когато излиза филмът Blues Brothers. Но и тук има предистория - един скеч на Джеймс Белуши и Дан Акройд като двама братя с фамилията Блус в Saturday Night Live. Щом решават да създадат филм, идва ред на сценария - пишат го Акройд и режисьорът Джон Ландис, който пък, между другото, след това ще снима клипове като Thriller и Black or White на Майкъл Джексън. Та тези тримата създават филма Blues Brothers. В него се появяват (освен Белуши, Акройд, Кари Фишър и сие) Джеймс Браун, Рей Чарлс, Арета Франклин... През 1998-а излиза Blues Brothers 2000, главните роли тук с разпределени между Дан Акройд и Джон Гудман (посветен е на отишлия си от този свят Джеймс Белуши). Отново фантастични музиканти виждаме - от Би Би Кинг до Ерика Баду.

От цялата тази история са впечатлени и вдъхновени много музиканти. Да се направи концерт-трибют у нас му хрумва на Мишо Йосифов - както ни разказа в сутрешното "Радиокафе" Вили Стоянов. "Но тъй като Мишо ще е на поредното турне с "Пинк Мартини", които видяха хубавото и вече не тръгват без него, той няма да участва", обяснява Вили. Едва ли има нужда да казвам, че той е тромбонист, че е един от моторите на "Браз Асоциацията" и непрестанно създава и участва в куп проекти.

Така говори за този Blues Brothers Tribute, че моментално ти се иска да отидеш - в тази връзка събитието е на 15 ноември в City Stage. Музикантите са много и от сой - тромпетистите Тодор Бакърджиев и Георги Стойков, на саксофона - Венелин Георгиев (бат' Веньо, както го представи нашият гост, който, разбира се, е тромбонистът на проекта) - Денис Попстоев ("петица брас прави това, сериозна работа"), Людмил Станев (китара) на барабаните ще бъде Георги Марков, а на пианото - Милен Кукошаров. Има и двама италианци - Даниеле Феббо, бас и Марчело Били Темпеста, на когото е поверена една от главните роли - той ще пее. "Иначе е зъболекар по професия, нещо като италианския Коцето-Калки, много жизнерадостен и ведър, пее страхотно" - допълва Вили Стоянов. Тепърва ще се добавят и други, защото вече е ясно, че това е първият от поредицата трибюти на Blues Brothers.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!