Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Николова: Не е нов проектът на ЕП за механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права

Юлияна Николова

Този проект не е нов, а е продължение на една резолюция на Европарламента, с която се призовава ЕК да създаде механизъм за демокрация, принципите на правовата държава и основните права. Това обясни в интервю за предаването "12+3" Юлияна Николова от Портал "Европа" за предложения за гласуване днес проект на резолюция, в който се предлага въвеждането на нов мониторинг с по-широк обхват, който да е свързан с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

"Препоръчваше се да има междуинституционален пакт за основните права, който да обоснове наблюдение на всички държави и спазването на принципите на правовата държава, така и спазването на основните права във всички държави членки, въз основа на което да се направят препоръки към всяка една от тях, като това да бъде обект на дискусия какво на националните парламенти, така и на всички други власти в държавите", обясни Николова, както и уточни, че обсъждането на резолюцията е било на 23 октомври, когато "депутатите изказаха съжаление, че Комисията и Съвета не са се разбрали да изготвят такъв пакт". 

"Предвид необходимостта от някакъв механизъм, сигурно нещо ще проработи, защото имаме Полша и Унгария на дневен ред и механизмите за принципите на правовата държава и основните права, а и тези дни ще се гледа Румъния и отстъплението й в правосъдната система. Така че някакъв механизъм сигурно ще се направи, но нито ще е лесен, нито ще е всеобхватен, нито ще дава много права на Комисията, защото държавите членки са твърде чувствителни по тези теми", добави Николова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна