Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Механизмът за България и Румъния ще бъде прекратен, когато има такъв за всички държави

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Механизмът ще бъде прекратен за България и Румъния тогава, когато бъде въведен в пълният си мащаб механизмът за всички държави. Това обясни в интервю за "Нещо повече" Зинаида Златанова - вицепремиер и министър на правосъдието в кабинета "Орешарски". Според нея от тазгодишния доклад на ЕК има две важни новини, които много от анализаторите му са изпуснали, а именно:

"Първо - всъщност така рекламираният румънски модел очевидно не свърши същата работа като българския модел, защото за Румъния няма индикация за прекратяване на механизма, а за България има... И второ - защо точно тази година имаме такъв неочакван пробив в доклада. Едва ли заслугата е на правителството, защото ние имаме същото правителство от 10 години (с малки прокъсвания)  или на практика откакто имаме наблюдение, а и имаме същите институции, които също са традиционни така или иначе. За мен тук пробива е на КПКОНПИ и нейната усилена дейност откакто беше създаден антикорупционния орган в България, както на председателя й, така и на цялата институция в България. Няма друго обяснение, освен усилената им работа - това е може би това, което придаде един оттенък на една активност в борбата с корупцията".

В ефира на "Хоризонт" бившият правосъден министър коментира и днешното изказване на премиера Бойко Борисов от Министерския съвет, с което, според нея, той е успял да "помрачи номиналната радост в тези случай при добър доклад чрез едно изключително нередно внушение":

"А именно, че заместник-председателят Франс Тимерманс едва ли не участва в някакви задкулисни уговорки с българското правителство, защото премиерът, дълго и напоително говори за това колко много благодари на Тимерманс - нещо, което нямаше да се случи, ако самият премиер чувстваше, че България заслужава", обясни Златанова, според която премиерът се е опитал и да направи внушение, че "господин Тимерманс е кандидат на Партията за европейските социалисти за позицията на председател на ЕК в следващия мандат".

"Изключително непремерено и ненужно внушение беше това", подчерта Зинаида Златанова, както и призова от ефира на "Хоризонт" премиерът да спре с тези внушения:

"Защото, ако продължи да злепоставя по този начин европейски политици и членове на европейски институции, може да му се размине отмяната на механизма".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна