Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Френският клавесин" - новият проект на Николай Стойков

По покана на Френския институт в София младият български музикант Николай Стойков ще изнесе рецитал, посветен на френските композитори от XVII и XVIII век. Събитието в столичната зала "Славейков" ще отбележи специално и 350-годишнината от рождението на композитора, допринесъл много за развитието на клавесинното изкуство по време на  бароковата епоха - Франсоа Купрен.

Рециталът ще позволи на любителите на клавесина и на тези, които са любопитни да опознаят този инструмент, да преоткрият произведенията на Луи Купрен, Жан-Анри д'Англьобер, Франсоа Купрен, Панкрас Роайе и др.

Николай Стойков завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. Заминава за Страсбург - там завършва консерватория, а от 2010 година живее в Париж. По време на специализацията си по флейта при знаменития Патрик Галоа, Николай открива клавесина и страстта си към бароковата музика. Затова започва да учи паралелно флейта и клавесин, а подготовката му по клавесин е при Жоел Понте. Завършва с отличие. 

По време на рецитала си в зала "Славейков" на 14 ноември от 19 часа Николай Стойков ще свири на френски клавесин, изработен в стила на прочутата марка за инструменти "Бланше".

Чуйте интересни подробности за програмата на концерта в интервюто с Николай Стойков за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени