Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет „Арабеск“ представя „Нощите“ на Анжелен Прелжокаж

| обновено на 03.12.18 в 08:05

На 5 декември ще бъде последната възможност да видите на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ най-новия спектакъл на балет Арабеск „Танцът на времето“, който включва фрагмент от великолепната творба на световноизвестния френски хореограф от албански произход Анжелен Прежокаж „Нощите“. 

"Нощите" на Анжелен Прелжокаж е спектакъл, в който диалогът между Изтока и Запада заема ключова позиция. Той e съвременна чувствено-еротична интерпретация на „Приказки от 1001 нощ”, в която Шехерезада е представена като "една от най-ранните феминистки на Изтока", според определението на Прелжокаж. Хореографията е осъществена с оригиналните костюми и декор, които са специално доставени от Франция.

"Има толкова сексуалност и еротика в тези приказки, които исках да използвам в моята работа. Искам да изследвам източните култури, където телата стават символи - калиграфия на чувства и настроения.Все още има мистика и омайване в Изтока, което афектира нашето колективно подсъзнание" споделя хореографът. Постановката е представяна в САЩ, в Израел, в Африка и в редица европейски държави. Тя не е подходяща за деца под 12-годишна възраст.

В програмата със заглавие „Танцът и времето” са включени и спектаклите „Свободно разположени мисли” на Аршак Галумян /Германия/, „Двойнственост” на Лиз Лий /Великобритания/ и „Капка в океана” на Антъни Мидълтън /Великобритания/.

В звуковия файл чуйте рецензията на изкуствоведа Петър Пламенов за премиерата на 15 ноември, както и интервюто с репетитора на балет „Арабеск” Олеся Пантикина в навечерието на първия спектакъл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна