Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Иванов: Стартъп компаниите са неделима част от добре работещата икономика

Снимка: архив

Европейската комисия организира в София среща на високо равнище, посветена на стартиращите предприятия в областта на високите технологии. Очаква се да се съберат над 500 водещи участници в европейската стартъп система. Как стои България сред останалите държави по развитие на стартиращи компании - това коментира в интервю за предаването “Преди всички“ Добромир Иванов - изп. директор на Българската стартъп асоциация:

“Това е една връзка, която започва от образованието и някакви ценности в обществото. След това продължава към трансфера на технологии, това е изваждането на академичните разработки на науката и отиването им в бизнеса, след това е предприемачеството, след това са стартъпите, които развиват тези научни разработки и ги правят реално на бизнес и на иновации. След това вече са големите корпорации. И всъщност тази връзка, тя прави една икономика, да върви добре".

Той обясни, че самият е предприемач и дълго време има собствена стартираща компания. "Целият екип, които сме се събрали, сме хора, които сме си от средата. Ние преди една година го стартирахме, в момента сме над 350 компании, които сме заедно и работим с държавата за промяна на много неща в администрацията и законите“, каза Иванов.

Той даде пример и за иновативни стартъп проекти у нас: “Едни много любим пример, който давам, е с “Дронамикс“ - те са компания, която развива безпилотни дронове“.

Интервюто чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!