Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на върха на ЕС на 25 ноември за сделката по Брекзит

Мишел Барние сочи към проектоспоразумението за Брекзит, което връчи на Доналд Туск в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредно заседание на Европейския съвет, вероятно на 25 ноември, ще разгледа проектоспоразумението за Брекзит, постигнато от преговарящите екипи на Великобритания и Евросъюза. Това обяви днес председателят на Съвета Доналд Туск в Брюксел, след като главният преговарящ Мишел Барние му връчи черновата на документа.

Постоянните представители на ЕС на 27-те страни-членки ще се съберат до края на седмицата, за да обсъдят постигнатото споразумение по Брекзит, каза Туск. „Ако нищо извънредно не се случи, ще свикаме Европейския съвет, за да финализира и да даде официална форма на споразумението. Това ще стане в неделя, 25 ноември“, добави той.

Европейският парламент ще изготви резолюция по споразумението за Брекзит най-вероятно през декември, съобщи координаторът по оттеглянето на Великобритания Ги Верховстадт:

„Европейският парламент ще представи резолюция, която да се гласува в пленарната зала. В нея ние ще направим по-подробна оценка на споразумението, от една страна и второ, ще включим нашите предложения за бъдещите отношения. Това може да стане и през ноември, но е по-вероятно да се случи през декември“.

Постоянните представители ще обсъдят и мандата на Комисията да приключи с политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Комисията трябва да завърши работата си по документа до вторник, след което министрите на ЕС ще имат 48 часа, за да я обсъдят.

„През следващите дни всички ще работим върху текста на политическата декларация за бъдещите отношения както със страните-членки, така и с Европейския парламент. И работата ни ще бъде напрегната. Целта ни е да приключим тази политическа сделка с Обединеното кралство, за да може Европейският съвет да ѝ даде зелена светлина", заяви Мишел Барние.

Веднага след това Барние замина за Страсбург за срещи с политическите лидери на групите в ЕП, с които ще обсъди постигнатото споразумение.

Според изданието „Хъфингтън пост“ зам.-министърът за Северна Ирландия в правителството на Тереза Мей Шайлеш Вара е подал оставка заради несъгласие с проектоспоразумението.

Северноирландската партия на демократичните юнионисти, която е коалиционен партньор на Мей, обяви още, че ще гласува срещу плана за Брекзит в парламента.

В плана за споразумението, срещу който се обявиха 11 министри в кабинета на Мей, между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от ЕС, се създава митническа зона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна