Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните разходи в САЩ надвишиха 2 трлн. долара през финансовата 2018 година

Държавните разходи в САЩ достигнаха за пръв път рекордните 2 трлн. долара през фискалната 2018-а година, като разходите за Medicaid (програмата за здравно подпомагане на най-бедните) нараснаха най-много заедно при значително увеличение и на транспортните разходи, разкрива доклад, публикуван в четвъртък, цитиран от агенция Ройтерс.

Общият размер на разходите е нараснал с около 4,8% в сравнение с повишение с 3,8% през фискалната 2017-а година, се посочва в годишния доклад за държавните разходи на Националната асоциация на държавните бюджетни служители (NASBO).

"Фискалните данни за 2018-а година показват слабо подобрение на фискалната ситуация в сравнение с предходните две години", заяви Джон Хикс, изпълнителен директор на NASBO. "Виждаме леко увеличение на ръста на разходите както при общите разходи, така и при отделните щатски фондове за финансиране", добави той.

Годишният доклад се съсредоточава върху седемте най-големи държавни разходни категории, които са основно и средно образование, висше образование, обществена помощ, Medicaid, корекции, транспорт и "всичко останало".

Всяка категория е отбелязала известен ръст през финансовата 2018-а година, като обществената помощ се е увеличила най-слабо с 0,7%, докато държавната и федералната програма за здравеопазване за бедните Medicaid - най-много със 7,3 на сто.

Разходите за основно и средно образование, които са се увеличили с 4,6%, продължават да представляват най-голямата част от разходите на държавни фондове.

Докладът също така подчертава, че има увеличение с 6,5% на транспортните разходи, като тези харчове представлява 8% от общите държавни разходи. Тяхното нарастване показва увеличеният акцент върху инфраструктурата.

Общите приходи пък са се увеличили през фискалната 2018-а година с 6,2%, отбелязвайки най-висок темп на растеж след фискалната 2011-а година.

Трябва да се има предвид, че фискалната 2018-а година приключи за повечето американски щати на 30-ти юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени