Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Мей води битка за оцеляване след серия оставки заради сделката за Брекзит

Неин съпартиец внесе искане за вот на недоверие в парламента

| обновено на 15.11.18 в 17:18
Премиерът Тереза Мей защитава постигнатото проектоспоразумение за Брекзит в британския парламент.
Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей влезе днес в битка за политическото оцеляване, като се опита да защити в парламента проектоспоразумението за Брекзит, заради което бяха подадени серия от оставки от правителството ѝ.

Тя заяви пред депутати, че е договорено възможно най-доброто споразумение за напускане на ЕС, като предупреди ,че другите варианти са напускане без споразумение или оставане в съюза.

Мей повече от три часа отговаря в парламента на въпроси на депутатите, свързани с проекта за споразумение по Брекзит, в опит да ги убеди, че сделката е в национален интерес, но срещна яростна съпротива от всички страни на политическия спектър. Мей бе атакувана от всички страни с аргументи, че това е лоша сделка, че не изпълнява поетите обещания. Много депутати се опитаха да я убедят, че тази сделка няма да бъде гласувана в Камарата на общините.

Премиерът отвърна, че алтернативата за излизане без сделка не е по-добра, като обаче отхвърли възможността за удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор, уреждащ правната рамка за излизане от ЕС в рамките на две години, или ново допитване до народа.

След случилото се в парламента лидерът на евроскептиците от Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог внесе писмо с искане на вот на недоверие към правителството в парламента. Той каза, че тази сделка не е Брекзит, че проблемът идва от това, че начело е човек, който все пак е гласувал за оставане в ЕС.

 „Аз не се предлагам за лидер.. Това няма нищо общо с мен, а защото нямам довериое в сегашния лидер и съм убеден, че сделката просто не работи“, допълни Джейкъб Рийс-Мог.

За да се задейства процедура за вот на недоверие в премиера са необходими 48 писма от консервативни депутати.

Преди това оставки подадоха министърът за Брекзит Доминик Рааб и мистърката на труда и пенсиите Естер Маквей, както и държавният министър в министерството за Брекзит Суела Бравърман и зам.-министърът за Северна Ирландия Шайлеш Вара.

Това стана часове след като правителството на  Мей взе колективно, но не единодушно, решение да подкрепи проекта за споразумение по Брекзит.

Подавайки оставката, министърът за Брекзит, че не може да подкрепи плановете на премиера, които не изпълняват надеждите на хората, гласували в референдума.

„Честно казано, мисля, че тя има нужда от министър за Брекзит, който ще преследва сделката, която тя иска за страната. Мисля, че не мога да сторя това с чиста съвест. Но аз имам пълен респект към нея. Смятам, че тя трябва да продължи, но като промени курса за Брекзит“, каза Доминик Рааб. В писмото до Мей той изтъква, че не призовава премиера да се оттегли от поста и че няма претенции за лидерското ѝ място в Консервативната партия.

„Сделката, която представихте пред правителството вчера, не зачита резултатите от референдума“, написа министърката на труда Маквей в писмото за оставката си до Мей, присъединявайки се към министъра за Брекзит Доминик Рааб.

Оставките бяха приветствана от северноирланските юнионисти, които досега осигуряваха мнозинство на Мей в парламента.

Анна Соубри от Консервативната партия, привърженик на оставането в ЕС, порица решението на Рааб. Тя обаче смята, че оставката сигнализира края на сделката на премиера. Соубри смята, че Мей трябва да обмисли позицията и че страната се нуждае спешно от правителство на националното единство.

Лейбъристите посочиха, че оставката на Рааб показва за пореден път, че премиерът Тереза Мей няма авторитет в собствената си партия.

Оставките идват на фона на информации за подготвян вот на недоверие срещу Мей в Консервативната партия.

Снощи премиерът осигури подкрепата на министрите си, макар по-късно да стана ясно, че не всички от тях са одобрили предложения ѝ. Това породи очаквания за оставки, които днес вече са факт.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви тази сутрин, че не би заложила Тереза Мей да остане на „Даунинг стрийт“ до излизането на Великобритания от ЕС. Стърджън освен това смята, подобно на много други политици, че Тереза Мей няма шанс да прокара сделката в парламента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна