Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идната сряда става ясно дали Франция ще екстрадира Баневи

| обновено на 15.11.18 в 15:14
Николай Банев и Евгения Банева
Снимка: БГНЕС, архив

Следващата сряда ще стане ясно дали разследваните за източването на завод „Полимери“ Николай и Евгения Баневи ще бъдат екстрадирани в България.

„На вчерашното си заседание Апелативният съд в Екс ан Прова̀нс е обявил, че ще се произнесе по европейските им заповеди за арест на 21 ноември“, каза за „Хоризонт“ адвокатът на семейството Венсан Пенар.

Баневи бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница. Според адвоката им – на път за София. С тях бяха и трите им деца, които в момента са при семеен приятел, обясни Пенар. На заседанието вчера е била обсъдена и молбата на Евгения Банева да бъде пусната от ареста, за да се грижи за децата си. Съдът е отказал.

Що се отнася до процедурата по същество, по която се чака решение след по-малко от седмица, на въпрос възможно ли е съдът да откаже екстрадицията на Баневи, Венсан Пенар отговори: „Възможно е“.

„Има няколко случаи, в които това може да стане. Първо, ако заповедта за арест е нередовна и има формални пропуски или грешки, заради които не е възможно Баневи да бъдат предадени на българската държава. Второ, ако има риск за тяхната сигурност в страната, която иска връщането им. Трето, в случай че от България е поискана информация, а тя не я е предоставила, и четвърто – в случай че съществува риск искът за екстрадиция да има политическа цел“, обясни адвокатът.

За децата на Николай и Евгения Баневи, които бяха с тях на 26 октомври при ареста им на летището в Ница, Пенар заяви: "В началото децата трябваше да останат сами, после на летището дойде приятел на семейството и ги взе. Знаем, че ходят на училище и нещата са възможно най-добре за тях, въпреки че предполагам родителите им липсват".

Баневи са разследвани за данъчни престъпления и пране на пари. Според прокуратурата това е станало чрез продължителното източване на завод "Полимери". Те бяха задържани с европейска заповед за арест.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна