Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху данъчните закони

Лимитът за обезщетения за далечни роднини отпадна от дневния ред на комисията

| обновено на 15.11.18 в 16:53
Снимка: БГНЕС


Бюджетната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху данъчните закони. Най-оспорваната точка беше свързана с увеличаването на данъка върху старите автомобили. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни как ще се оскъпи данъкът за тях: 
"Тук представителите на президентството ни дадоха един много хубав пример как ще се повиши данъкът на един автомобил, 20-годишен автомобил с 65 киловата мощност, тоест малък автомобил, и този процент на повишение ще е 110. Досега за него е плащано 30 лева данък. По новата методика ще се плаща 70 лева данък, тоест увеличението е 35 лева, което месечно е под цената на една кутия цигари".

Обезщетенията за неимуществени щети на далечен кръг близки на загинал на пътя ще бъдат до 5000 лева, както предложи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. До късно снощи експерти от комисията са работили с адвокати и съдии, за да изработят окончателните текстове в Кодекса за застраховането, които засягат най-масовата застраховка у нас "Гражданска отговорност". Това е причината промените в Кодекса да бъдат разгледани в комисията другата седмица. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени