Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам“ – изложба в памет на композитора Джоакино Росини

БНР Новини
8
Франческо Реджиани, Н. Пр. Стефано Балди и Алесандра Малусарди (от ляво надясно) в студиото на „Европейски паралели - за музея за галерията“
Снимка: Божидар Любенов

Когато на 27 ноември 1880 г. за първи път се вдига завесата на Римската опера, ценителите на оперното изкуство в Италия са впечатлени от един от шедьоврите на композитора Джоакино Росини – операта „Семирамида“. Неговите творби са едни от най-често представяните в репертоара на Римската опера, още от първите години на нейното създаване.
В памет на богатото творчеството на Джоакино Росини Историческият архив на Римската опера представя изложба, в която са включени скици, рисунки на модели и костюми и тематични аудио записи. Експозицията пресъздава моменти от обстановката на едни от най-известните опери на композитора, като „Севилският бръснар“, „Крадливата сврака“, „Пепеляшка“, „Семирамида“, „Вилхелм Тел“ и други.
За изложбата „Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам“, която ще бъде открита на 19 ноември във фоайето на Софийската опера, разговаряме с Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София, както и с кураторите на изложбата Франческо Реджиани, директор на архивите на Римската опера и Алесандра Малусарди, заместник-директор на архивите на Римската опера.

Снимки в галерията: Божидар Любенов


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия