Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Капана" пулсира при раждането на дете

| обновено на 16.11.18 в 15:29

Уличното осветление в квартал „Капана“ в Пловдив започва да пулсира всеки път, когато се роди дете.

Уникалното нововъведение е по проект на италианеца Алберто Гарути и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Родилните отделения на болниците “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс” са оборудвани с бутони, които човек от персонала натиска при всяко раждане. При всяко натискане, светлината в "Капана" започва бавно да пулсира в продължение на 30 секунди, а това означава, че се е родило дете в Пловдив. 

На земята в близост до лампите e монтирана каменна плоча със следния текст: “На това място уличното осветление е свързано с родилното отделение на болница УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги” УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс”. Щом светлината започне да пулсира, се е родило дете.

Проектът е посветен именно на това дете, както и на децата родени днес в града”. Проектът на Алберто Гарути, озаглавен "На родените днес", цели да събуди у гражданите емпатия и чувство за принадлежност. Той е част от изложбата Metaphorai с куратори Катя Ангелова и Алесандра Поджанти, 24-тa седмица на съвременното изкуство, организирана от Сдружението "Изкуство днес", и влиза в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Подобен проект италианският творец е реализирал нееднократно в различни градове по света като Бергамо, Гент, Истанбул, Москва и други.

 Около 6 месеца и половина ни отне подготовката за старта на проекта, който е уникален, заяви председателят на Сдружение „Изкуство днес“  Емил Миразчиев.

Авторът е едно от най-големите имена на съвременното изкуство в Италия, проектът е поднесен много интелигентно, използвайки инфраструктурата на уличното осветление. За първи път той е осъществен преди 20 години.

Партньор на проекта е и „Гьоте институт“.  Осветлението ще светне за 30 секунди, после ще намалее постепенно, докато изгасне. Болниците също се вълнуваха, когато им предложихме и дори някои се шегуват, че с проекта можем да помогнем за решаването на проблема с демографската криза.

Много е мило, че болница „Торакс“ , които ни се обадиха впоследствие,  помолиха да ги включим и тях, защото техните родилки са поискали това.

Чрез компютърна система се обработва всичко, отбелязва се часът на получаване на сигнала и болницата, която е сигнализирала за раждането на детето. Само нямаме още разработка, която  да отчита дали се е родило момче или момиче. Сигналите, които досега получихме обаче, не говорят за това, че състоянието с ражданията в момента е толкова тревожно, заяви Миразчиев.

Миразчиев уточни още, че  проектът е реализиран на самия мост на Босфора, в Москва и в още осем града на Европа.

 Официалното откриване е от 18 ч., а след това ще чакаме всички, за да видим кога ще получим сигнал за появата на ново бебе в Пловдив.

Чуйте интервюто от звуковия файл: 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!